DR. GÖTZINGER ISTVÁN

Full text search

DR. GÖTZINGER ISTVÁN
DR. GÖTZINGER ISTVÁN, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság október 1-jei ülésén 11 támogató és 4 ellenszavazattal általános vitára ajánlotta a pótköltségvetésről szóló javaslatot.
A bizottságban megfogalmazott véleményekből és kérdésekből igyekszem a legfontosabbakat kiemelni. Az első kérdéskör arról szólt, hogy miért van jelentős, több mint 17 milliárd forint különbség a kormány és az Egészségbiztosítási Önkormányzat pótköltségvetési tervezetében az 1997-es hiányra vonatkozóan. A bizottság az Állami Számvevőszék véleményét is figyelembe véve inkább az Egészségbiztosítási Önkormányzat által tervezett 47,8 milliárd forint hiányt tartja reálisabbnak. Ezért kérdésként merült fel az is, hogy a Pénzügyminisztérium, illetőleg a kormány a pótköltségvetés elkészítése óta eltelt idő tapasztalatai alapján korrigálja-e a pótköltségvetésben tervezett 30 milliárd forint hiányt. A hiány reális tervezése és korrekt rendezése ugyanis a '98-as költségvetés megalapozása miatt is fontos kérdés.
A második kérdéskör a hiány keletkezésének okairól szólt, a bevételek felül- és a kiadások alultervezéséről. Bevételi oldalon a 3 százalékpontos járulékszint csökkentése, a keresztfinanszírozás megszűnése, a biztosítást nem fizető biztosítottak utáni költségvetési átutalás megszűnése miatt kieső bevételeket nem pótolta az egészségügyi hozzájárulás bevezetése, mert itt lényegesen elmaradtak és el fognak maradni a bevételek a tervezettől.
Kiadási oldalon elsősorban a gyógyszer- és a gyógyászatisegédeszköz-ellátás kiadásai alultervezettek. A rokkantsági nyugdíjaknál azért következett be túllépés, mert a korhatáremelés miatt évről évre egy évvel hosszabb ideig finanszírozza az Egészségbiztosítási Pénztár a rokkantnyugdíjakat. További hiánynövelő tényezők: az Egészségbiztosítási Alapból finanszírozott közalkalmazotti kör egyszeri, 10 ezer forintos bérkiegészítése, amely nem volt tervezve a '97-es költségvetésben; az úgynevezett struktúraváltás miatti megtakarítás elmaradása a kórházi ágyak finanszírozásánál.
A bizottság részletesen foglalkozott a gyógyszertámogatási rendszer problémáival, ezen belül az ártárgyalásokkal, a vényfelírási gyakorlattal, az azonos hatású gyógyszerek helyettesíthetőségének kérdésével.
(16.10)
További részletes vita folyt az egészségügyben dolgozók béremeléséről, a 13. havi bér kifizetésének problémáiról.
Remélve, hogy a plenáris ülés általános és részletes vitájában ezek a kérdések még részletes megvitatásra kerülnek, nem tolmácsolom mindazt, ami a bizottságban ez ügyben elhangzott.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť