DR. SIRÁLY PÉTER

Full text search

DR. SIRÁLY PÉTER
DR. SIRÁLY PÉTER, a szociális és egészségügyi bizottság előadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! A szociális és egészségügyi bizottság október 8-án megtárgyalta az 1998. évi költségvetési törvényt. A költségvetési törvényjavaslatokat és azok fejezeti indoklását a törvényben előírt határidő előtt kapta kézhez a bizottság, és talán ez is eredményezte azt, hogy munkája folyamán már a részletes vita kérdéseit is taglalta.
Miután egyetlenegy ellenzéki hozzászólás volt a bizottság munkájában, a kormánypárti tagoknak az advocatus diaboli szerepét is el kellett játszani munkájuk folyamán.
Néhány kérdés körül bontakozott ki polémia. Ezek közül az egyik sarkalatos és alapvető kérdés a GDP-hez képest 4,9 százalékos költségvetési deficit, illetve ennek a költségvetési deficitnek a 0,9 százalékos növekedése. Vizsgáltuk ennek a deficitnövekedésnek a struktúráját, és reméltük volna, hogy ez valahol az egészségügyben jelentkezik mint többletforrás. Ugyanakkor egyetértett a bizottság abban, hogy ez a tervezett deficit a szolid növekedéssel együtt reményeink szerint nem állítja meg az alapvetően pozitív gazdasági folyamatokat.
Természetesen foglalkozott a bizottság a saját szakterületével is. Elemeztük, hogy a Népjóléti Minisztérium fejezeti kiadásának rendes előirányzata 19 százalékos növekedést tartalmaz az 1997. évi költségvetéshez képest, és a rendkívüli kiadások, amelyek abszolút mértékben természetesen jóval szerényebb összegek, 28 százalékos növekedést tartalmaznak. Mégis a részletes elemzés folyamán két kérdés körül nem is vita, inkább egy közös gondolkodás folytatódott abban, hogy bizonyos részletkérdéseket alaposan elemezni kell, illetve meg kell vizsgálni. Az egyik az, hogy a 19 százalékos növekedés a többi, hasonlóan nem preferált területhez képest több, kevesebb vagy ugyanannyi. Ez a népjóléti tárca és az egész egészségügyi ellátás szempontjából messze nem közömbös számunkra. A másik kérdés, hogy ez a 19 százalék elegendő-e a kórházi struktúraátalakítás folyamatának folytatására, elegendő-e az elkerülhetetlenül szükséges radiológiai és sugárterápiás fejlesztésekhez.
A bizottsági vita folyamán felmerült, hogy az önkormányzatok normatív fejkvóta szerinti egészségügyi finanszírozásban részesüljenek. Ez valóban sok fejlesztési, beruházási, felújítási gondot megold, ugyanakkor - miután ez egy új konstrukció - nemcsak a financiális oldalról kell részletesen megvizsgálni ezt a kérdést, hanem működési oldalról is elemezni kell ennek lehetőségét. Mindnyájan abban értettünk egyet, hogy a kérdés további közös gondolkodást érdemel, és részletes elemzésre van szükség.
Végezetül: a bizottság a törvényjavaslatot 12 igennel és 1 tartózkodással általános vitára alkalmasnak tartotta.
Köszönöm a figyelmüket. (Taps az MSZP soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť