MIAKICH GÁBOR

Full text search

MIAKICH GÁBOR
MIAKICH GÁBOR, az önkormányzati és rendészeti bizottság előadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Az önkormányzati és rendészeti bizottság október 8-án tárgyalta meg a Magyar Köztársaság 1998. évi költségvetéséről szóló törvényjavaslatot.
A többségi véleményt képviselők szóltak arról, hogy a gazdaság teljesítőképességével összhangban nagyobb a költségvetés mozgástere. De ez nem jelenti azt, hogy az önkormányzatoknál és a rendészeti szerveknél minden igényt, minden feladatot meg lehet oldani a '98-as évben. Szóltak arról, és pozitívan ítélték meg azt, hogy a rendészeti szerveket illetően a rendőrségnél és a tűzoltóságnál például technikai fejlesztésre jelentős összegek állnak rendelkezésre.
(10.50)
Azt is megemlítették, hogy ez bizony mégsem jelenti azt, hogy például a tavaly meghirdetett tenderek a tűzoltóságnál teljes mértékben végrehajtásra kerüljenek, vagy a rendőrségnél az eddig felhalmozódott adósságállomány teljesen megoldásra kerüljön. Ezért ezt a kérdéskört is továbbgondolandónak tartják a többségi véleményt képviselők is.
Több hozzászóló kritikusan szólt arról a javaslatról, hogy a költségvetés az önkormányzati szférát illetően 2 százalékos létszámleépítéssel kívánja biztosítani azt a bérfejlesztési lehetőséget, amelyet tartalmaz. Az elmúlt évben elfogadott építési és gyermekvédelmi törvény létszámtöbbletet jelent a települések egy bizonyos részénél, a kistelepüléseken pedig további létszámleépítésre a bizottság nem látott lehetőséget.
Felvetődött a vita során az is, hogy a GDP arányában mérni az önkormányzatok részesedését nem vezet valós eredményre, mert igen helyesen mind az újraelosztás, mind a jövedelmek központosítása tovább csökkent az elmúlt években, úgyhogy azt a kritikát a többségi véleményt képviselők nem fogadták el, hogy ily módon ítéljük el az önkormányzatok finanszírozását. Az előbb megfogalmaztam, hogy milyen kritikai észrevételt tettek.
Helyeseltük azt is, hogy ebben az önkormányzati finanszírozási rendszerben az szja-kiegészítés mértéke a jövő évben további 75 százalékkal nő, és azt is helyeselték - hiszen ez régebbi igény volt már -, hogy az elmaradott térségekben mintegy 4 milliárd forint további kiegészítésre lesz lehetőség. Ezt nagyon fontos kérdésnek tekintették, mely lehetővé teszi, hogy a gazdaságilag elmaradott térségekben lévő települések és a kevesebb helyiadó-bevétellel rendelkező települések finanszírozása is biztonsággal megoldható legyen.
Még egyszer hangsúlyozom: a többségi véleményen levők is úgy ítélték meg, hogy ez a költségvetés nagyon sok részterületen további problémák megoldását teszi lehetővé, ezért nem osztom azt az itt elhangzott kritikát, hogy ez most egy választási költségvetés; igenis, mind az önkormányzati szférában, mind a rendészeti szféra tekintetében további szigorú gazdálkodást tesz csak lehetővé. Igenis, kikényszeríti azt továbbra is, és nem felelőtlenül osztogat, hogy a belső tartalékokat ezek a költségvetési fejezetekben megjelenített szervek továbbra is keressék és megtalálják. Nem valós tehát az a kritika, hogy ez egy választási költségvetés, már csak azért sem valós, mert ha megnézzük - és ez az előbbi hozzászólásban elhangzott -, hogy mondjuk, '94-ben mennyi volt a hiány mértéke és mennyi volt most, akkor látható, hogy '98-ban sokkal kisebb mértékű. És ezt a mozgásteret, amely a '98. évben tényleg rendelkezésre áll, igenis e négy év gazdaságpolitikája és e négy év gazdasági folyamatai tették lehetővé.
Ezért az önkormányzati és rendészeti bizottságban 17 igen és 6 nem szavazattal a költségvetési törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak tartottuk. Köszönöm.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť