DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ

Full text search

DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ
DR. CSIZMADIA LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Nem fogok visszaélni a türelmükkel. Csak Sasvári Szilárd két gondolatára szeretnék reagálni.
Felelőtlenség-e az új rendszer bevezetése? Székesfehérvárott működik az új rendszer; mind a számítógépes telekkönyvi nyilvántartás, mind a számítógépes kataszter. Ennek eredményeként az ügyek 90 százalék fölötti része 30 nap alatt bevezetést nyer. Tehát kipróbált a rendszer, működik, és ott, ahol nem küszködik a földhivatal olyan hátralékkal, mint a Budapesti Kerületek Földhivatala, nagyszerű eredményeket tud produkálni.
Volt szerencsém az alkotmányügyi bizottság tagjaként megtekinteni Németországban a mainzi telekkönyvet, ahol a Sasvári Szilárd által említett kettős nyilvántartás van, tehát van egy számítógépes adatfelvitel, és ugyanakkor a hagyományos dobozos, tulajdonilap-megőrzés is megtörténik. Ennek következtében megerősítették, hogy hat hónap az ügyintézési határidejük. Jelentős okaként azt jelölték meg, hogy a kettős rendszert állandóan egyeztetni kell. Tehát nem felelőtlenség, és teljesen jogosan járt el az előterjesztő, amikor úgy érzi, és mi is úgy érezzük, hogy itt az ideje annak, hogy a kialakult helyzetre, a működőképes számítógépes helyzetre figyelemmel annak jogi előfeltételeinek rögzítése megtörténjen.
A számítógépes rendszer valóban minden idősebb jogász részére új, és nem vitás, hogy annak garanciális szabályait új törvényben szükséges rögzíteni.
A másik, amit Sasvári Szilárd szintén negatív irányban kifogásolt: az adatszolgáltatás. Röviden csak azt tudnám mondani, hogy a jogalkalmazók egy igen jelentős része ezt viszont nem tehernek, hanem előnynek érzi, mert nem kell elmenni és órákat várni a földhivatalban, hanem rácsatlakozás esetén a saját irodában mind ügyvéd, mind közjegyző azonnal naprakész információhoz tud jutni.
Köszönöm szépen.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť