DR. KIS ZOLTÁN

Full text search

DR. KIS ZOLTÁN
DR. KIS ZOLTÁN földművelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm szépen, elnök asszony. Egy pontosítást vagy kiigazítást tennék a Sasvári képviselő úr által elmondottakhoz. Ha jól tudom, ő nem jogász, és egy kicsit összekeveredtek a fogalmak, pláne a tipikus bűneset felvázolásánál, amikor azt a példát hozta föl, hogy ez a törvény lehetőséget ad arra, hogy valakitől úgy elorozzanak ingatlant, hogy annak rendbetételére - tehát a tulajdonjog helyreállítására - bizonyos idő elmúltával ne kerülhessen sor. Ez nem ugyanaz a dolog. Ez egy közigazgatási eljárást szabályoz - a tulajdonjogi igényeket a polgári törvénykönyv, illetve a büntető törvénykönyv szabályozza.
Itt arról van szó - és itt keveredtek önnél a fogalmak - , hogy ha ilyen bűneset fordul elő, mint korábbi tulajdonos - mert kimondja a Ptk., hogy tulajdoni igény nem évül el, ha tőlem ezt bűncselekménnyel szedték el -, tehát ha a polgári vagy a büntető eljárás - attól függ, hogy melyiket indítom meg - alapján visszakaptam, tehát a bíróság megállapította, hogy tőlem jogosulatlanul vették el, akkor e jogerős ítélet alapján az ingatlan-nyilvántartásba ezt a helyzetet bejegyzik. Ez a három év itt arra vonatkozik, hogy ha nem bűncselekményről van szó, hanem elírták, valami probléma volt, akkor már három év után nem indíthatok az államigazgatási eljárás során egy újabb keresetet, tehát nem támadhatok meg egy közigazgatási határozatot. De ez a polgári jogi igényemet vagy a büntetőjogi sérelmem orvoslását semmiképpen nem korlátozza.
A másik: annak idején - nagyon helyesen - Horváth Balázs akkori miniszter úr előterjesztésére bekerült egy olyan új szabályozás a polgári törvénykönyvbe, ami az ingatlanok vonatkozásában kötelező ügyvédi ellenjegyzést rendel el. Azt hiszem, hogy ennek azon túl, hogy egy kis keresetet hozott az ügyvédeknek, ennél fontosabb érve volt. Nevezetesen, ha az ügyvéd ilyen minőségében jár el és ellenjegyez, akkor kötelessége meggyőződni arról, hogy az általa ellenjegyzett szerződés tartalma megfelel-e az adott pillanatban az ingatlan-nyilvántartási adatoknak, illetve a szerződő személyek azok-e, mint akikről szó van. Ha ezzel az ügyvéd visszaél, és csak úgy teszi rá a pecsétet, hogy hozzá beküldtek egy szerződést, és 5000 forintért megcsinálta, akkor minden felelősség ezt az ügyvédet terheli, és azt mondom: bűncselekményt, azaz magánokirat-hamisítást követ el, amiért büntetőjogi felelősséggel is tartozik.
Ennél a törvénynél - Szász képviselő úr már előhozta - gondolkozzunk el azon is, hogy ha önök ebben partnerek, a magam részéről készséggel vagyok a támogatásban együttműködő, egy olyan módosításon is, hogy ingatlanforgalmazással, ingatlan-tulajdonjog átruházásával csak azon ügyvédek vagy közjegyzők foglalkozhassanak, akik erre a számítógépes rendszerre kötelezően rácsatlakoznak. A hatályba léptetésnél nyilván valamiféle lehetőséget kell adni ennek a kifutására - én egyetértenék azzal, hogy '99-ig vagy akár 2000-ig.
(21.00)
De már most jelezzük ebben a törvényben, hogy lesz egy határidő, ami után ezt a tevékenységet, ha valaki nincs ezen a rendszeren, és nem közvetíti azonnal azt az információt a központ felé, hogy itt már egy jogügylet folyamatban van, és ezzel megakadályozza, hogy bárki más adott időpontban vagy azt követően ezzel az ingatlannal bármit is kezdhessen - ez egyébként működik Európában számtalan helyen, sőt, az Amerikai Egyesült Államokban ezt úgy hívják, hogy ingatlantulajdonjog-biztosítási rendszer - magyarán, akik ezzel foglalkoznak, azok teljes vagyoni és kártérítési felelősséggel tartoznak, hogy valóban a tulajdonostól szereztünk tulajdonjogot, és érvényesül a nemo plus iuris elve, mert sajnos, Magyarországon, éppen azon problémák miatt is, amire ön felhívta a figyelmet, még ez a közhitelesség nem éppen a legtisztábban működő kategória.
Ha ebben partnerek leszünk, akkor azt mondom, kérem, ügyvéd urak, induljanak el, kezdjenek gyűjtögetni, hogy erre a rendszerre kompatíbilis számítógéppel tudjanak rendelkezni, és abban a pillanatban az oda betérő vendég teljes jogbiztonságot élvez, teljes kártérítési felelősség van a szerződést elkészítő ügyvédnél, és az ingatlan-nyilvántartásba azonnali adatok mennek. Természetesen az írásbeliséget semmiben nem fogja kiváltani, hanem ugyanúgy megy majd a szerződés, azt majd bejegyzik, de már az információ, az alaprendszeren történő jelzés, szignalizáció megjelenik az ingatlan-nyilvántartást vezetők felé.
Ami az önkormányzatokat illeti, itt is beszéljük meg, hogy milyen rendszerben tudjuk elkülöníteni azt, hogy az önkormányzat egy szolgáltatást ad, de ez természetesen nem pótolhatja a földhivatal által kiadott tulajdonosi lap másolatának közhitelességét. Én azt hiszem, hogy ebben megint nem lesz közöttünk vita, mert az ön által fölvetett kérdés az én jogászi megítélésem szerint is alapos, és ennek a végére kell járni, mielőtt még ennek a törvénynek a tárgyalását befejeznénk.
Köszönöm szépen. (Szórványos taps a kormánypárti padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť