SZÁSZ DOMOKOS

Full text search

SZÁSZ DOMOKOS
SZÁSZ DOMOKOS (SZDSZ): Elnöknő köszönöm, de az a helyzet, hogy logikailag így lesz kerek a dolog. Mert ahhoz, hogy használni tudjam azt a rendszert, amelyről a törvényjavaslat szól, sajnos, teljesen be kell zárnom ezzel a lehetőséggel is. Ha megengedem vagy kötelezővé teszem a rendszerbe való belépést és a tranzakciót úgy akarom végrehajtani, hogy csalásra alkalmatlan legyen, akkor igenis a személyazonosítás egyetlen százszázalékos módjával kell megoldani. Ez egy olyan probléma, ami persze technikailag is és jogilag is zárható - úgy, ahogy az előbb elmeséltem -, természetesen kell hozzá némi módosítás.
Még olyan problémáim vannak a törvénnyel, hogy számítógépes rendszerről lévén szó - utalt rá Kertész kollégám is - mindenféle olyan összesítéseket kérhetnek, amit eddig nem tudtam megtenni, s ez is minőségi változás. Olyan összesítéseket, hogy akár telephely, akár tulajdonos szerint - bár annak vannak korlátozásai most is a törvényben, a számítógépes rendszerben akár egy perc alatt is megoldhatók. Felveti a problémáját természetesen, ami az adatvédelmi törvényben benne van, hogy a személyi kód hiánya miatt csak a természetes azonosítókkal operálhatok, és ez problémákat jelent. Ezt most nem kívánom megvitatni képviselőtársaimmal, mert ez egy másik probléma, és az Alkotmánybíróságot is bele kellene kevernem.
Summa summarum, én úgy látom, hogy a számítógépes rendszerre való átállás igenis minőségi probléma. Tehát nemcsak arról van szó, hogy esetleg el is lehetne hagyni és működhetne a '94-ben hozott törvényerejű rendelet, hanem igenis új törvény kellett, mert minőségi a változás. Viszont azok a módosítások, amelyeknek a hátterét megpróbáltam részletesebben elmagyarázni, szükségesek ahhoz, hogy tényleg közhitelesen, gyorsan és megbízhatóan működjenek.
Remélem, hogy képviselőtársaim és a minisztérium képviselői is értették, amit mondtam. Ennek reményében köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť