CZOMA KÁLMÁN

Full text search

CZOMA KÁLMÁN
CZOMA KÁLMÁN (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Államtitkár Úr! A Magyar Államvasutak tekintélyes cég volt a régi időkben, ma viszont áldatlan állapotok uralkodnak ott minden téren. Vitathatatlan, hogy az országban ez az egyik legnagyobb szolgáltató cég, hiszen a vasút behálózza az egész országot, az áru- és személyszállítás jelentős részét bonyolítja le. Igaz, hogy sajnálatos módon ezekből a közutakra tereltek egy elég jelentős részt, amit én nem tudok helyeselni. Környezetvédelmi szempontból, de szerintem gazdasági téren is jobb lenne, ha egy villanymozdonnyal vontatott szerelvény szállítana több száz tonna árut, mint hogy mondjuk, tíz-tizenöt kamion teszi ugyanezt a közutakon.
Dr. Torgyán József, a Független Kisgazdapárt frakcióvezetője (Taps a kormánypárti oldalon. - Közbekiáltások balról: Éljen! Halljuk!), néhány héttel ezelőtt önálló képviselői indítvánnyal országgyűlési határozati javaslatot terjesztett elő, melyben kérte, hogy a kormány hatvan napon belül számoljon be a vasúti személyszállítás színvonaláról, továbbá adjon tájékoztatást arról, hogy mit kíván tenni a vasúti személyszállítás színvonalának emelése érdekében. A gazdasági bizottságban érveltem a törvényjavaslat fontossága mellett. Persze hiába, mert a jelenlegi létszámfölényt a kormánypártok kihasználják a bizottságokban is.
Pedig igazán fontos lenne a MÁV-nál a rendcsinálás. Gyakran előfordul, hogy egyes kocsikban nincs fűtés, világítás, több esetben még az első osztályon utazók is nélkülözik ezeket. A mellékhelyiségekben nincs víz, piszkosak, használhatatlanok; a vonatok késnek; beérkezésük után takarítás nélkül indulnak vissza vidékre a budapesti pályaudvarokról. Ha mindezeket elmondjuk, akkor anyagi nehézségekre hivatkoznak az illetékesek. Ugyanakkor folyik a MÁV-nál a pazarlás, a jogtalan eltulajdonítás. Nyolcvan-száz liter gázolaj csak úgy eltűnik! Az anyaggazdálkodás terén a visszaélések büntetlenül maradnak, sőt azok húzzák a rövidebbet, akik a pazarlást, a jogtalan eltulajdonításokat szóvá teszik. A vagonokat darabolják, szétvagdalják, ott is történnek visszaélések. Javaslom, hogy a minisztérium rendeljen el vizsgálatot.
Kérdezem államtitkár úrtól:
Mikor szüntetik meg a MÁV-nál ezt az elfogadhatatlan állapotot? Mikor nem kell már félni a MÁV Rt.-nél a becsületes embereknek, akik nem tudják elviselni az elburjánzott visszaéléseket?
Várom elfogadható válaszát. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť