DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA, az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottság előadója: Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Egy kicsit zavarban vagyok, hiszen az Országos Tudományos Kutatási Alapról, egy törvényről fél 8 után 5 perccel elkezdeni beszélni, ez azt jelenti, hogy egy picit minősíti a parlament munkáját, hiszen az egyik legfontosabb kérdés, a kutatás és a kutatással kapcsolatos pénzügyi lehetőségek, illetve törvényi szabályozás kérdése kerül ma így napirendre.
(19.40)
Azt mondhatom, hogy besuvasztva két igen fontos politikai vita közé, sajnálatos módon egy kicsit a jelenlegi tudomány állapotát is jelzi.
Az oktatási, tudományos, ifjúsági és sportbizottságban egyhangúlag támogattuk a törvényt, mind kormánypárti, mind ellenzéki képviselők, és valószínűleg a parlament történetében, illetve 1994 óta - mert ezt megelőzően már volt rá példa - most először ellenzéki képviselő mondja el a többségi véleményt, ezzel is jelezve, hogy milyen egységes támogatás volt.
Úgy gondoltuk mindannyian, hogy a törvény léte rendkívül fontos, és - azt hiszem - két idézettel kell, hogy szolgáljak a bizottságnak. Az egyik a művelődési minisztérium képviselője, főosztályvezetője által elmondottakban van, amelyben az szerepel: "ez az eredeti, az előző OTKA-törvénnyel azonos tartalmú, azonos gondolatokat igyekszik egzaktabb formában megfogalmazni". Vagyis semmi új nincs ebben a törvényben, hanem valóban, bizonyos kérdéseket pontosít. Nyilvánvaló, hogy az 1993-ban közel egy évi egyeztetés után megalkotott OTKA-törvény használata közben, majd folyamatosan bizonyos kérdések merültek fel, és nyilván ezeket pontosítani kell.
Mindannyiunk számára megdöbbentő volt az 1995. évi - a mindannyiunk számára emlékezetes Bokros pénzügyminiszter úr által létrehozott - költségvetési törvény, amely először meg akarta szüntetni az OTKA-t, illetve már 1994-ben a pótköltségvetés során folyamatosan azt OTKA-pénzekből bizonyos százalékok eltűntek, de ezt közösen valóban kormánypárti és ellenzéki képviselőknek sikerült megmenteni.
Szintén egy kormánypárti képviselőtársamtól szeretnék idézni, aki azt mondta: "hogy az OTKA-ból törvény lett, az az Antall-kormány nagy érdeme, megítélésem szerint ez egy olyan érdem, amit más kormánynak is el kell ismerni". Azt hiszem, hogy kormánypárti képviselőtársamnak valóban igaza van: az, hogy az OTKA működött, az 1993. évi törvénynek és annak következménye, hogy kiváló emberek működtek mind az egyes szakbizottságokban, mind az OTKA elnöke, néhai Andorka Rudolf, aki végig őrködött, és megpróbálta ezt a törvényt a szellemiségében is és a paragrafusaiban is betartani.
Az oktatási bizottságban két kérdésben merült fel további lehetőség, amihez majd nyilván módosító indítványokat fogunk beterjeszteni, de mind az ellenzék, mind a kormánypárti képviselőtársaim egyöntetűen javasolták általános vitára, sőt mi több, azt hiszem, hogy a módosító indítványokkal egyöntetűen fogjuk támogatni. Kérem a még itt lévő képviselőtársaimat is, hogy valóban minél előbb szavazzuk meg ezt a törvényt, hiszen ez egy olyan törvény, amely azt a kutatási programot segíti, amely minden országnak szükséges ahhoz, hogy valóban európai országnak tekinthesse magát.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť