DR. KÖKÉNY MIHÁLY

Full text search

DR. KÖKÉNY MIHÁLY
DR. KÖKÉNY MIHÁLY népjóléti miniszter: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselő Úr! Ön 40 százalékos energiaár-emelésről tesz említést. Már többször elmondtuk - az ipari, kereskedelmi és idegenforgalmi államtitkár asszony is a múlt héten napirend előtti hozzászólásban -, hogy az energiahordozók áremelése az inflációs mértéken belül alakul 1997-ben. Ezt azért szeretném megerősíteni, mert itt különböző számok keringenek. Csak azt nem tudom, hogy ez a 40 százalék tulajdonképpen hogyan is jön ki.
A nyugdíjak emelése és az energiaárak növekedése között egyébként nincsen közvetlen kapcsolat. Ön nagyon jól tudja, hogy az idei nyugdíjemelés és a '98. évi nyugdíjemelés is a törvényi előírások szerint a nettó keresetnövekedés függvénye és majd 2000-től kerülhet sor a fogyasztói árnövekedés részleges figyelembevételére a nyugdíjak megállapításánál, illetőleg a nyugdíjemelés mértékének a meghatározásánál.
A jövő évre tervezett 19 százalékos nyugdíjemelés így átlagosan 5 százalékos reálértékőrzést tesz lehetővé, vagyis ennyivel haladja meg a fogyasztói árszínvonal várható növekedését, és ide kell még természetesen többletként számítani az új özvegyi nyugdíjrendszer által érintett időskorú személyek esetében a növekedést, amely ennél magasabb; az átlagos havi 4 ezer forint helyett átlagosan havi 7300 forint nyugdíjemelés valósulhat meg.
Azt gondolom, hogy az október 1-jétől bekövetkező energiaár-emelkedés mértéke - de ha beszámítom az egész évit is, akkor ennek a mértéke - alacsonyabb, mint a januárra tervezett nyugdíjemelés. Azt is hozzáteszem, hogy a jövő évi energiaárak változásának mértékét még nem ismerjük. Ennek mértéke függ az árfolyamváltozásoktól, valamint a jogszabályilag rögzített költségek növekedésétől. A kormány a lehetőségein belül ezt figyelemmel kíséri.
Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť