KARAKAS JÁNOS

Full text search

KARAKAS JÁNOS
KARAKAS JÁNOS (MSZP): Még zárójelben tenném hozzá - ha már visszatérünk a harmincas évek gondolatához -: ha a működésüket és gondolatukat nézzük, ahol a nagy táblák közös használatát favorizálták, akkor valahol már az is termelő jellegű szövetkezés volt.
Aztán még egy gondolat: ha csak munkát adnak ezek a szövetkezetek, akkor ez jelenti a cselédséget. Könyörgök, egy bajor paraszt, akinek van 50 hektár földje és van egy tehenészeti telepe, az büszkén vallja a szabadságát; ugyanakkor bevallja, hogy ő a földjének, a gazdálkodásnak a rabja, mert neki reggeltől estig ott kell lennie, és szabadsága akkor volt, amikor, mondjuk, elment nászútra. Azért amelyik szövetkezet ilyen cselédsorba vitte, mondjuk, az állattenyésztési telepen dolgozót, azért annak volt szabadsága, három műszakban dolgozhatott, tehát valahol (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) ennek is megvan az előnye, és ezen érdemes elgondolkodni. (Dr. Tóth Tihamér: És annyit keresett, mint a bajor paraszt! - Derültség.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť