DR. DOBOS KRISZTINA

Full text search

DR. DOBOS KRISZTINA
DR. DOBOS KRISZTINA (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Alelnök Asszony! Tisztelt Ház! Mindazok, akik a nyár folyamán látták a Művelődési Minisztérium által finanszírozott műsort, megtudhatták, hogy az elkövetkezendő generáció már NAT-gyerekeket fog jelenteni. Sőt, a Művelődési Minisztériumban egy új szót is alkottak azokra, akik nem értenek egyet a NAT bevezetésével, bár részt vettek a kidolgozásában: ők a NAT árulói. És vannak NAT-nyugdíjasok: azok, akik nem vállalják, hogy a NAT bevezetésében részt vesznek.
Most mégis nem erről szeretnék szólni, hanem arról a suttyomban létrehozott tartalomfejlesztésről, amit a Művelődési Minisztérium a Közbeszerzési Értesítőben hirdetett meg, méghozzá digitális alapú tartalomfejlesztésre, kikerülve a Köznevelési Tanácsot, kikerülve a Közoktatás-politikai Tanácsot, amelyben nemcsak szakmai szervezetek, hanem szülők is részt vesznek, kikerülve amúgy a tartalomfejlesztés normális rendjét, hogy a társadalommal, az emberekkel megvitassák, hogy mit is kellene majdan egy általános, illetve egy középiskolásnak tudnia. Azt mondhatnák önök, hogy ez a kikerülés - hogy nem törvényesen járt el a Művelődési Minisztérium, és csak a Közbeszerzési Értesítőben hirdette meg, nem a Művelődési Minisztérium hivatalos lapjában vagy a Köznevelésben, ami szintén a Művelődési Minisztérium által finanszírozott - nem olyan nagy probléma.
Mégis azt kell mondanom, hogy sokkal nagyobb a probléma, hiszen ez a tartalomfejlesztés képi, hangi és írásbeli megjelenítést mutat, és ha belegondolnak abba, hogy az általam felolvasott következő témák mit tartalmaznak, akkor úgy gondolom, joggal borzadnak el az itt lévő parlamenti képviselők, de maga a közvélemény is.
A 97 210-es téma: a vér, vér a biológiában. És a következő mondat: nagy mészárlások, véreskezű uralkodók a történelemből kiemelve, legvéresebb alkotások, Shakespeare: Titus Andronicus - vérbosszú az operában.
Tisztelt Képviselőtársaim! Szívesen felajánlom az orvosi segítséget annak, akinek a második gondolata a vérrel kapcsolatosan a nagy mészárlások, akinek nem jut eszébe, hogy a vér talán közösséget is jelent, akinek nem jut eszébe, hogy vannak az élettel kapcsolatos kérdések, hanem kifejezetten csak ezek a problémák jutnak az eszébe.
De mondhatom a következőt: halál. Ez is egy kiemelt témakör, 97 215-ös számmal: a halál mint biológiai folyamat, különböző vallások viszonya a halálhoz, a halálhoz való viszonyulás, öregek kizárása a közösségből, eutanázia. Vajon hány 12-13 éves gyereknek kell ezeket megjeleníteni képekben, hangban és szövegben, megnéznie az órán, és ezek után mit várunk ezektől a gyerekektől?
Van más téma is, hogy barátságosabb legyen a kérdés: a család. A család mint társadalmi fogalom, az ősközösségtől kezdve. Szeretném a Művelődési Minisztérium tisztelt képviselőinek felhívni a figyelmét, hogy az ősközösség és az osztályharcok története a marxista fogalomkörbe tartozik, azóta megváltozott a történelemszemlélet.
De menjünk tovább! A családok a biológiában, történelmi családok, Habsburgok, Bourbonok, Romanovok. Nem tudom, hogy létezik-e magyar család, volt-e a magyar történelemben, magyar család a magyar irodalomból. Talán a pályázat kiírói egyszer egy közkönyvtárat meglátogathatnának, s akkor rájönnének, hogy létezik magyar család a történelemben. Családregények: Thomas Mann. Véletlenül sem egy magyar családregény! Családfilmek: erről nem tudunk, hogy mi ez.
Törvények: a téma nagyon fontos. Úgy gondolom, mindannyian egyetértünk abban, hogy meg kell ismerkedni a törvényekkel. De hogy mennyire zavaros a fogalom: fizikai, matematikai törvények, állampolgári ismeretek, a történelemben Szolóntól a zsidótörvényekig. Szintén fel szeretném hívni a figyelmet, hogy magyar törvények is léteznek, és talán ezzel is meg kellene ismerkedni.
Én nem mondom a továbbiakat, mert aki ezt áttekintette - legyen az baloldali liberális vagy konzervatív pedagógus -, mindenki felháborodott. Ezért tisztelettel felszólítom a kormányfőt, a miniszterelnök urat, hogy legyen szíves megakadályozni ezt a borzadályt (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret lejártát.), és tenni ez ellen! Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť