GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A napokban sok budapesti lakásban a vízművek elzárta a vízcsapokat, nem kapnak vizet a lakók. Hatalmas hátralékok gyűltek össze, néhol másfél milliós tartozások, ezért a szolgáltató úgy látta, hogy akárcsak a gáznál, a villanyáramnál, a telefonszolgáltatásnál, megszünteti.
Mondhatnánk, szokványügylet a mai társadalomban, hiszen régóta kettévált - különösen az utóbbi három évben - a társadalom egy szűk gazdag rétegre, és mind több leszegényedő, a középosztályból a szegényrétegbe lecsúszó emberre.
Kik a hibásak? Egy idős család mondja a televízióban: világéletünkben szorgalmas, becsületes munkával kerestük meg a kenyerünket. Mindig pontosan fizettünk, most pedig akár az adósok börtönébe is csukhatnak bennünket. Az utóbbi években kerültünk ebbe a megalázó helyzetbe.
Amikor a társadalom azt látja, hogy milliós, tízmilliós végkielégítések, az ÁPV Rt.-nél törvénytelenségek vannak hiszen mondjuk hanyag munkakezelés miatt elbocsátanak - lásd a Tocsik-ügy - egy személyt, utána a kormány jutalomként a mezőhegyesi rt. igazgatóságába jelöli azt a korrupt tisztviselőt. Sorolhatnám, hogy az ÁPV Rt. működésénél az a nagy összeget, amelyet elsősorban működési költségre, munkabérre és jutalomra kifizetnek, majdnem akkora az a bevétel, ami jön az állami vagyon elherdálásából. Mert rablóprivatizáció folyt az előző években, különösen az utóbbi három évben.
Önök, tisztelt kormányzat, nem tudták megakadályozni. Miközben a társadalmi középosztály így lecsúszott a szegényrétegbe, mint ahogyan ez az idős család tévében elhangzott beszédéből is kiderül, mit tettek önök? Kompenzációról beszéltek. Októberben újra jön a jelentős gáz- és villanyáremelés. Hogyan néznek önök a nyugdíjasok, nagycsaládosok szemébe, akik eddig sem tudták kifizetni? Azt mondják, a kompenzáció majd megoldja.
Kérem, így a társadalom soha nem vált ketté mint az önök háromévi szociálliberális uralkodása alatt. Mire gondolok? A településeken naponta történnek bármilyen objektum átadásánál a különböző pazarló - lásd a budapesti nagykörúti ünnepségeket -, hatalmas, fényes vigasságok. Azt mondják, ezek a szponzorok pénzei. De a szponzorok pénze miből jön? Az elherdált állami vagyonból és nemcsak a Szekszárdi Húsipari Kombinát dolgozói vagy mondjuk a tatabányai brikettgyár munkásai mondják, hanem sorolhatnánk ezer és ezer ilyen esetet, ipari és mezőgazdasági üzemet, ahol a rablóprivatizáció folytán az állami vagyon akár századrészért kelt el. Természetesen azok az emberek, akik megszerezték az állami vagy néha szövetkezeti vagyon nagy részét, azok könnyen vannak, hogy abból szponzoráljanak egy-két milliót fényes vigasságokra. A társadalom többsége ezt nem tudja megbocsátani.
Önöknek egy szerencséjük van: 860 ezer ember volt a régi állampártból, és azok közül még nagyon sok most is gazdasági vezető.
Az ember felteszi a kérdést, hogy a nép miért tűri el ezeket a hatalmas ellentmondásokat, hogy egy nagyon-nagyon szűk gazdag réteg alakul ki, és közben lecsúszik a középosztály. A nagycsaládosok nem tudják kifizetni a tankönyveket, nem tudják taníttatni zenére gyermeküket, egyéb kulturális eseményre nem tudnak járni, színházba, moziba nem mennek a nagycsaládosok. A nyugdíjasok valóban választhatnak, hogy most egyenek egy csirkelábat vagy pedig kifizessék a köztartozásokat.
Ez nem demagógia, tisztelt államtitkár úr! Önöket is, bennünket, akik itt képviselők valóban közvetlen még nem fenyeget, de belekerülhetünk mindannyian abba a nyugdíjas vagy nagycsaládos szegényhelyzetbe, amibe sajnos önök taszították az embereket. Mert milliárdokat herdáltak el a privatizáció, az általunk rablóprivatizációnak nevezett gazemberségek révén, és önök azt a volt állampárti garnitúrát beemelték a gazdasági menedzsmentbe, és azóta is folyamatosan kiszolgálják. Semmilyen engedményt nem tettek, amikor a munkások, akár a tatabányai brikettgyári munkások, akár a szekszárdi húsiparisok itt tüntettek a Parlament előtt, önök csak kipipálják, mintha egy napirendi pont lenne akár itt a parlamentben, akár máshol.
Sajnos, a társadalom így fogja fel a dolgot. A parlament ezért veszítette el a tekintélyét, de a kormány még jobban. Önök hozhatnak siker propagandát, mert a 860 ezer volt állampárti ember többsége még ott van a gazdasági vezető posztokon, és biztos, hogy meg tudja akadályozni azt, hogy amikor az emberek nagyon-nagyon felkelnek, és végre segíteni próbálnának a sorsukon, mindig vannak olyan vezetők, akik őket gyakorlatilag megfeddik, és akár elbocsátják. A társadalom kiszolgáltatott helyzetben van. Még egyszer mondom: bízunk benne, hogy jövőre eljön, és egy nemzeti kormány ezeket a szociális igazságtalanságokat megoldja. (Dr. Szabó Zoltán: Hiába bízol, Géza!)
Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki padsorokból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť