BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm szépen, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Én csak egy nagyon rövid megjegyzést szeretnék tenni az itt tárgyalt 2. számú módosító indítványhoz.
Énnekem az a benyomásom, hogy a 2. számú módosító indítvány, amelyet négy frakció részéről írtak alá, azért nem lenne szerencsés, mert ha elfogadnánk ezt a 2. számú módosító indítványt, akkor nagyon sok választópolgár nem tudna jól meggondolt választ adni az egyetlen maradó kérdésre, nevezetesen arra a kérdésre, amelyet az ellenzéki pártok tettek fel. Hiszen itt van egy, a pénteki újságban megjelent közvélemény-kutatás, amelyikben az szerepel, hogy a választók 75 százaléka a kormány első kérdésére igent szeretne mondani, és 74 százaléka a kormány második kérdésére igent szeretne mondani. Ha most megszüntetjük ezt a kettős lehetőséget, akkor ez a 75 százalék nem tudja, hogy mit válaszoljon. Mert ha csak az marad, amit önök tettek fel, akkor az, aki arra igent mond, nevezetesen a külföldiek földtulajdonára vonatkozó kérdésre, az kibővített módon igent mond a kormány második kérdésére. Igaz? Mert hiszen időkorlátozás nélkül, az EU-csatlakozás említése nélkül örök időkre mond igent arra, hogy külföldiek ne jussanak földhöz. De egyúttal nemet mondana - noha ez nincs beleírva, de nemet mondana - a szövetkezetek és magyarországi társaságok földszerzési lehetőségére, holott a megkérdezettek 75 százaléka erre is igent szeretne mondani.
Az még nem is olyan nagy baj, tisztelt képviselőtársaim, hogy a választópolgárok 75 százaléka nehéz helyzetbe kerül. De nehéz helyzetbe kerülne Glattfelder Béla képviselőtársunk is, nem a mai, hanem a három évvel ezelőtti, aki ugyanezt az álláspontot képviselte a 1412. számú, 1994-ben benyújtott módosító indítványában. Most én Glattfelder Béla képviselőtársunk lelki nyugalma érdekében amondó vagyok, hogy ezt a módosító indítványt, ezt a Demeter-Pokorni-Torgyán-Gáspár-féle módosító indítványt talán mégsem kellene elfogadnunk. Hiszen akkor mit kezd magával az 1994. februári Glattfelder Béla? Hogyan oldja meg azt az ellentmondást, hogy 1994-ben neki és feltehetően - hiszen ő volt a Fidesz vezető agrárszakértője - az egész Fidesznek az volt az álláspontja, amit most a kormány képvisel, hogy a hazai társaságok meg a szövetkezetek juthassanak földhöz? Sőt messzebb ment, mint a kormány. Messzebb ment, mint a kormány, hiszen ő azt is hozzátette, hogy olyan országok esetében, ahol viszonossági megállapodás van, ott akár azonnal a külföldiek is vásárolhassanak földet. És ezt hadd tegyük hozzá, hogy a szóban forgó országokban a magyarok ma is vehetnek termőföldet!
Tehát tulajdonképpen másnap, ha elfogadták volna Glattfelder Béla álláspontját akkor, az akkori parlament, akkor már eladhatták volna az egész országot az osztrákoknak meg a németeknek. Igaz? (Közbeszólás a bal oldalon: Az ám!) Hát gondoljuk csak végig! Még szerencse, hogy nem fogadta el az akkori parlament Glattfelder Béla képviselőtársunk és a Fidesz akkori álláspontját; de nemcsak az akkorit - azt sem, ami a Fidesz választási programjában szerepelt. De félre a tréfával!
Mindjárt szeretném megemlíteni, hogy az Orosz- és Bihari-féle módosító indítvánnyal persze egyetértek, mert mint erre Orosz képviselőtársunk az általános vitában valamennyiünk figyelmét felhívta, az MSZP meg az SZDSZ meg a kormány nem tartja azt az álláspontot, hogy "megkülönböztetés nélkül". Annyiban tartja, hogy bizonyos fajta megkülönböztetéseket, tulajdonforma szerinti megkülönböztetéseket valóban nem akar alkalmazni - de más, ennél sokkal fontosabb megkülönböztetéseket akar alkalmazni!
Olyan megkülönböztetéseket, amelyek benne vannak az SZDSZ választási programjában is - helybenlakás, mezőgazdasággal való foglalkozás -, meg az MSZP választási programjában is. Azt hiszem, a Fidesz választási programjában ezek a megkülönböztetések nem voltak benne.
Nos, azt gondolom tehát, tisztelt képviselőtársaim, hogy valamennyien támogathatjuk az Orosz-Bihari-féle módosító indítványt, függetlenül attól, hogy a kormány javaslatát képviseli-e, mert helyes, igaz, összhangban van a választási programjainkkal. De azt javaslom, elsősorban a fideszes képviselőtársaimnak és szövetségeseiknek szeretném javasolni, hogy fontolják meg, nem kéne-e visszavonni ezt a módosító indítványt. Nem fognak tudni tiszta lelkiismerettel elmenni a népszavazásra és ott szavazni! És én szeretném megtakarítani önöknek ezt a súlyos problémát.
Köszönöm szépen, és nagyon örülök, hogy Glattfelder Béla képviselőtársunk, aki nem volt itt az általános vitán meg a földtörvény vitájában, és nem volt módja megmagyarázni a nyilvánosságnak azt, hogy miért is változott meg ilyen nagymértékben az álláspontja, végre itt van közöttünk, és erre magyarázatot tud adni.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť