DR. BALSAI ISTVÁN

Full text search

DR. BALSAI ISTVÁN
DR. BALSAI ISTVÁN (MDF): Köszönöm a szót. Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Képviselőtársaim! A módosító javaslat kapcsán szeretnék egy szomorú tapasztalatot megosztani tisztelt képviselőtársaimmal, mindazokkal, akik nem lehettek jelen az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának ülésén, és nem kaphatták meg azt az épületes magyarázatot a kormány részéről, hogyan fordulhatott az elő az előterjesztés kapcsán, hogy a Magyar Köztársaság kormánya - a teljes kormányzati szakértelemmel felvértezve, a teljes jogalkotási pouvoir birtokában - hogyan kerülhetett abba a megalázó helyzetbe, hogy a hatályos népszavazásról szóló - egyébként általunk rendkívül sok szempontból kritizált, és mint ismeretes, Alkotmánybíróság elé is utalt - törvényben világosan megfogalmazott kógens rendelkezést megsértsen, és - mit neki Hekuba! - ne egy, hanem két szavazólapra utaljon a határozati javaslatában; és úgy tegyen, mintha nem lenne törvény, mint hogyha nem írná elő az a törvény, ami egyébként rossz, de mégiscsak hatályos, hogy a népszavazással kapcsolatban népszavazásra bocsátandó kérdéseket egy, azaz egy szavazólapon kell előterjeszteni.
Tisztelt Országgyűlés! Tisztelt Közvélemény! - akik hallgatják ezt a vitát. Ha másból nem, ebből a kardinális szarvashibából, ebből a negligálásból, ebből a slendriánságból, ebből a gőgös hatalmi mániából is... (Moraj a kormányzó pártok padsoraiban.) meggyőződhetnek arról, hogy a kormány szándéka - még a törvényes rendelkezések figyelmen kívül hagyásán keresztül is - arra irányult, hogy megtévesszék önöket.
(17.10)
A bizottságban a kormánypárti többség képviselői közül - becsületükre legyen mondva - néhányan észlelték ezt a hibát, és még az általános vitára való alkalmasság kérdésében lefolytatott bizottsági vita során beterjesztettek egy ilyen javaslatot, amely formálisan ezt a rendkívül súlyos mulasztást, ezt a semmivel sem indokolható és magyarázható nem tévedést, hanem nyilván szándékos csúsztatást helyre kívánja hozni. Természetesen mi nem tudtunk egyetérteni ezzel a módosítással, hiszen mi változatlanul azt mondjuk, hogy ne a kiadott, most már egy szavazólapnak minősülő minta szerinti kérdések kerüljenek megkérdezésre, kinyomtatásra, hanem majd a következő módosító indítványban foglaltak szerint megfogalmazott, és más, néhány százezer állampolgár által már követelt kérdés kerüljön megfogalmazásra.
Ezért felszólalásomnak - még egyszer hangsúlyozom - a célja az, hogy rámutassak: ennyit ér a kormány szakértelme. Nyilván ennyit ér az alkotmányos jogkövető magatartása is. Higgyék el, tisztelt képviselőtársaim, hogy nagyon nagy hibát követnek majd el, ha a szokásos módon, az eddig több mint három éve gyakorolt szokásos joggyakorlatuk alapján, parlamenti szavazógéppé minősítve magukat ennek a rendkívül silány előterjesztésnek a támogatását fogják a végszavazáson szavazatukkal erősíteni.
Köszönöm figyelmüket. (Taps az MDF, a Fidesz és az MDNP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť