DR. GOMBOS ANDRÁS

Full text search

DR. GOMBOS ANDRÁS
DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Úgy gondolom, hogy a teremben nagyon sokan vagyunk olyanok, akik egyetértünk azzal, hogy a külföldiek ne szerezhessenek földtulajdont Magyarországon, de amikor azt vizsgáljuk, hogy kik szerezhetnek földtulajdont, akkor érdemes azt is figyelembe venni, hogy igen, a magyar állampolgárok; ezen túlmenően a jelenlegi hatályos törvény értelmében a bevándoroltak és a menekültek is. Kvázi ebből az következik, hogy Magyarországon bosnyákok, Magyarországon zimbabweiek 300 hektár termőföldet minden további nélkül megvásárolhatnak. Ebből ez is következik, de az is következik, hogy a világban sok tízezer olyan magyar vagy kettős állampolgárságú személy él, aki a 300 hektárt minden további nélkül meg tudja vásárolni Magyarországon, jogilag a nevére kerülhet, tehát tulajdonába kerül. Ezeknek a személyeknek az érdekei - úgy gondolom - nem a faluközösségek, nem a helyi közösségek és nem a magyar mezőgazdaság érdekeit szolgálják döntő mértékben - ez az egyik dolog.
A másik, hogy a 2. módosító indítványnál Demeter, Pokorni, Torgyán és Gáspár képviselő urak szó szerint a következő indítványt teszik, így szólna a kérdés: egyetért-e ön azzal, hogy Magyarországon külföldi sem egyénileg, sem szervezeteken keresztül - annak tagjaként vagy tulajdonosaként közvetve - és maga a szervezet ne szerezhessen termőföldtulajdont? Én úgy tudom, hogy az egyházak is a szervezetek közé tartoznak. A jelenleg hatályos törvény szerint - és ezt nem is akarja módosítani az új törvény - az egyházak korlátlan mennyiségben szerezhetnek földtulajdont Magyarországon. Ha ezt a módosító indítványt elfogadnánk, akkor abban az esetben az egyházakat kizárnánk a földtulajdonszerzésből, ha azoknak az egyházaknak külföldi tagjuk van, és úgy tudom, hogy Magyarországon nincs olyan törvény, amely tiltaná azt, hogy a magyarországi egyházaknak külföldi tagja lehessen.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť