DR. KRISTÓF ISTVÁN

Full text search

DR. KRISTÓF ISTVÁN
DR. KRISTÓF ISTVÁN (MSZP): Köszönöm szépen. Tisztelt Ház! Demeter Ervin képviselőtársam azt a kifejezést használta, hogy alkotmánysértést követ el a kormány abban az esetben, ha nem az ellenzék által megfogalmazott kérdést teszi fel népszavazásra. (Demeter Ervin: 300 ezer aláírás gyűlt össze!) Így van, de ez teljesen mindegy a mondandóm lényegét tekintve.
Tisztelt Ház! Közjogi ismereteim szerint alkotmánysértés megállapítására Magyarországon egyetlenegy szervezet, nevezetesen az Alkotmánybíróság hivatott. Ezért ezt a kijelentést a jövőben kérném úgy használni, hogy "álláspontom szerint", vagy "az ellenzék álláspontja szerint". Ne használjunk ilyen ex cathedra kijelentéseket, hogy alkotmányt sért a kormány vagy bárki más! Az Alkotmánybíróság adott esetben el fogja ezt a kérdést dönteni.
A másik kérdés: Boross Péter képviselő úr az álláspontok változásáról vagy nem változásáról is beszélt immár második alkalommal. Én is vettem magamnak a bátorságot, hogy a Fidesznek ezt a kis ingadozását - vagy 180 fokos körét - szóvá tegyem. Azt soha nem mondtam, képviselő úr, hogy egy álláspontot nem lehet megváltoztatni, hogy amit egyszer kigondolt vagy kitalált valaki, attól nem térhet el. El lehet térni tőle, de célszerű és indokolt elmondani, hogy miért képviselte akkor ezt az álláspontot - ezt megtette Glattfelder képviselő úr annak idején -, mert elvárhatnánk, hogy valamiféle választ kapjunk arra, hogy miért az ettől történt eltérés.
Ma délelőtt Deutsch Tamás képviselő úr egy nagyon érdekes napirend előtti felszólalásban érintette a politika tisztességét, illetve a tisztességes politizálás kérdését. Úgy érzem, ha ezt az álláspontot valljuk napirend előtt, akkor ugyanezt kell vallani a napirendek tárgyalása során is.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť