DR. OROSZ SÁNDOR

Full text search

DR. OROSZ SÁNDOR
DR. OROSZ SÁNDOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Bihari képviselőtársammal egy pontosító indítványt nyújtottunk be, amelynek két eleméről folyik most a vita, az ajánlás 4. és 9. pontjában szereplőről. Ennek indokait Bihari Mihály elmondta. Viszont fontos reagálni mindarra, ami ezzel összefüggésben itt elhangzott.
A jogalkotás, bármennyire is furcsán hangzik itt, e Ház falai között, mégis szakma, és figyelembe kell venni bizonyos jogrendszeri sajátosságokat. Ebből a megközelítésből a jogszabályok döntő többségéhez a polgárok úgy közelítenek, hogy jogban járatlanok. Ennek megfelelően, ha jogban járatlanok, számukra olyan kérdést föltenni eldöntésre, ami a jogi norma precizitásával fogalmazódik meg, egészen egyszerűen majdhogynem a felelőtlenséggel lenne határos.
Ez a népszavazás - kiírása esetén - ügydöntő népszavazás, de ebből a szempontból is egy sajátos fajtája. Nevezetesen törvény szabályozási elveinek a meghatározására irányul, és a népszavazás eredményeként kialakuló szabályozási elvek abban kötik majdan az Országgyűlést, hogy a megfogalmazott elveknek megfelelő jogi normává formulázza majd a törvényt. Ennek megfelelően a termőföldtörvény módosításáról párhuzamosan folyó vitában és majdan a módosított törvényben kell érvényesíteni azokat a szabályozási elveket, amelyek mellett az állampolgárok többsége voksol.
Elkülönül ugyan a részletes vita az általunk benyújtott két pontosító javaslat ügyében, ugyanakkor itt is jelezni kell azt, hogy természetesen a jogalkotásnak nem külön-külön kell érvényesítenie majdan a földtörvény módosítása során az egyes szabályozási elveket, hanem összefüggésükben és egymásra hatásukban, úgy, ahogy erről egyébként Bihari képviselőtársaim is szólt.
(17.20)
Azt hiszem, hogy annak a fajta kompromisszumkészségnek, kompromisszumkeresésnek, ami Medgyasszay képviselőtársaim szavaiból árad, nagyon pontosan helye lesz akkor, amikor a termőföldtörvény ennek megfelelő pontosításával foglalkozik a Ház. Jelzem ugyanakkor, hogy ez nem ennek a napirendnek a tárgyalása, hanem a termőföldről szóló törvény módosítását célzó indítvány tárgyalása lesz.
Köszönöm figyelmüket. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť