DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Országgyűlés! Tulajdonképpen azért kértem szót kétpercesben, mert Gyimóthy Géza ismét felvetett egy olyan kérdést, amely a nyári alkotmánymódosítás különböző elemeit szétválasztja - ez pedig téves.
A kötelező kiírásnak éppúgy eleme az is, hogy a módosítás tartalmazza a kérdés előzetes szakmai kontrollját. Nem lehet akármit aláíratni az állampolgárokkal, és ez egy óriási különbség; a hatályos népszavazási törvényben ez még nincs benne. (Az MSZP képviselői bólogatnak.) A két kérdést nem lehet különválasztani.
Ez viszont akkor fölveti azt a kérdést, hogy ha az ellenzéki népszavazási kérdőíveken szereplő kérdés most megjelenik módosító indítványként, akkor az ellenzéket nem köti az a szöveg, hiszen a szükséges javításokat el lehet ezen végezni. Csak akkor kötné, ha az a kérdés kerülne népszavazásra, amelyre az aláírásokat gyűjtötték. Ezzel az a gond, hogy több szakmai problémát vet fel. Az alkotmányügyi bizottságban foglalkoztunk ezzel; nem akartam eddig itt elmondani, de úgy látszik, hogy szükséges.
Az alkotmányügyi bizottság, de általában a parlament a törvényhozási munkában jogilag nem tudná igazán értékelni a föltett kérdést, mert több fogalom tisztázatlan benne. A magyar jog nem ismer olyat, hogy "közvetett tulajdonszerzés." Ezzel nem tudnánk mit kezdeni. Ilyen törvényt nem lehet hozni. Nem tartalmazza a kérdés az időbeli korlátot, ez pedig egy negatív megállapításnál szükséges, hiszen akkor kérdés, hogy hogyan lehet ezt a tilalmat valaha feloldani, akár az Európai Uniónál. A kormány által előterjesztett kérdés ezt tartalmazza.
A probléma az, hogy addig, amíg egy másik Bihari-Orosz-javaslat a jelenlegi helyzet rögzítését tartalmazza, amiben többek között öröklés útján és még egyéb címeken szerezhet a külföldi tulajdonjogot, az ellenzéki kérdés általában megtiltaná.
Az ellenzéki kérdés jóváhagyása esetén gyakorlatilag meg kéne változtatni a Ptk.-t, és ki kéne zárni a külföldiek öröklését; lakhat az egy szem gyerek akár Székelyudvarhelyen, akár Buenos Airesben.
Tehát ezek nagyon komoly szakmai problémák, és nagyon nehéz volt ezekkel mit kezdeni. Az egyik leglényegesebb ellenzéki kérdés az ellenzéki kérdésnek az a fordulata, hogy tulajdonképpen mit jelent maga a szervezet. Azt a szervezetet-e, amelynek van külföldi tagja, vagy (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) azt a szervezettípust, amelynek lehet külföldi tagja. És ez óriási különbség!
Ezért szeretném hangsúlyozni, hogy nagyon örültünk volna, ha az (Az elnök ismét jelzi az időkeret leteltét.) ellenzék kérdése mint módosító indítvány, legalább szakszerű.
Az egy kérdés, hogy az aláírásokon ez a szakszerűtlen szöveg szerepel... (A felszólaló mikrofonját kikapcsolják.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť