DR. SZIGETHY ISTVÁN

Full text search

DR. SZIGETHY ISTVÁN
DR. SZIGETHY ISTVÁN (SZDSZ): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Balsai István felszólalásában megemlítette a nevemet. Én úgy gondolom, hogy amiről most beszéltem, az nem nyelvészkedés volt. Valóban az emlékeiben ott lehetett, hogy én az alkotmányügyi bizottság vitájában a nyelvi kifogásaimat is elmondtam. Mert én úgy gondolom, hogy ha a magyar lakossághoz fordulunk egy kérdéssel, akkor illik a magyar nyelv szabályait betartani.
De itt most a jogi kérdésekről van szó. A jogi kérdések tekintetében én nem tudom értékelni azt a nagyvonalúságot, hogy valamiféle szőrszálhasogató jogászi precizitás lenne az, ha én egy szövegből nem tudom megérteni, hogy a szervezetre utaló szövegrész azt jelenti-e, hogy konkrétan olyan szervezetek, amelyeknek van külföldi tagja, lennének kizárva, vagy általában maga a szervezettípus, amelynek a jogi lehetőségek szerint lehet esetleg külföldi tagja, de lehet, hogy egy-két százalékában van, és az összes többiben csak magyarok vannak. A megfogalmazás szempontjából egy alapvetően fontos kérdés.
Tehát én azért vetettem föl többek között ezt a példát, mert enélkül aligha lehet érdemben állást foglalni. Én úgy gondolom, hogy az ilyen pontatlanságok sokkal súlyosabbak annál, mintsem el lehetne ezt intézni egy jogi szőrszálhasogatással, hiszen ez körülbelül a kérdésnek a lényegét érinti, és a kérdés lényegében ellentmondásos, illetőleg ellentmondásosan értékelhető a kérdés.
Azért vagyok kénytelen ezt fölvetni, mert az Országgyűlést köti a népszavazás eredménye. De ha nem tudjuk, hogy mire köt minket, akkor sajnos, ebből nagyon terméketlen viták származhatnának. Azért mondtam, hogy mivel ez most nem a népszavazási gyűjtőíveken szereplő kérdés, hanem egy módosító indítvány, akkor egy kapcsolódó módosító indítvánnyal is egyértelművé - és hadd ne mondjam zárójelben: esetleg a magyar nyelv szabályaival is összhangban levővé - lehetne ezt a szöveget alakítani. Megvan még a lehetőség rá, hiszen még nem zárult le ez a vita, kapcsolódó módosító indítványt be lehet adni, de jó lenne, hogyha világosan tudnánk, hogy milyen szándékot takar ez a szöveg, és én csak ezt szerettem volna jelezni az előbb.
Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)
(19.10)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť