GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Eredetileg egy órával ezelőtt - és természetesen nem kétperces hozzászólásra - jelentkeztem, de a kétperces vita egy órája tart. S mivel a vitában többször elhangzott a Független Kisgazdapárt neve is - például Orosz Sándor képviselő úr részéről is -, ezért két percben reagálni szeretnék, majd utána a vita folyamán szeretnék a 4. és a 9. pontokhoz hozzászólni.
Bauer képviselő úrtól és többektől hallottuk, hogy a Független Kisgazdapárt következetes volt. 90 éve következetes, mert 90 éve látja, hogy Magyarország sűrűn lakott ország, és nincs más lehetőség, csak az, hogy a vidék lakosságmegtartó ereje megmaradjon, ami csak úgy oldható meg, ha a külföldieknek nem engedjük meg, hogy Magyarországon termőföldet szerezzenek. Ebben teljesen következetesek vagyunk.
Örültem neki, amikor Orosz képviselő úr azt mondta, hogy legyen színvallás. Erre a következőt tudom mondani. Az önök kormánya kezdeményezte a nemzeti agrárprogramot. Fél évvel ezelőtt két hónapon át vitatkoztunk rajta, például itt a felsőházi teremben, aztán Gödöllőn, Debrecenben is - sorolhatnám még a helyszíneket - összejöttek az agrárium képviselői, és kinyilvánították a közakaratot. Mindenki - az érdekképviseletek, a pártok - valamit képviselt. Nagyon sok szakmai kérdésben ki is alakult a konszenzus, de egyben nem alakult ki. Mivel Magyarország az Európai Unióba ácsingózik, oda akar bejutni - ahol a termelés döntő többségben családi magángazdaságban folyik -, a családi magángazdaságokat kellene támogatni, de azok Magyarországon negatív diszkriminációban voltak, illetve vannak a szövetkezetekkel és az állami gazdaságokkal szemben. Pozitív megkülönböztetést kellene alkalmazni. Benne van a nemzeti agrárprogramban, hogy pozitív megkülönböztetést kapnak a családi gazdaságok. De pont nem az történik!
Tisztelt Képviselőtársak! Ha valaki jól figyel, a gyakorlat, sőt a kisebbik kormányzó párt korábban nagyon félreérthető nyilatkozatai egyértelműen bizonyítják, ha megadják a termőföldtulajdon-szerzési lehetőséget a gazdasági társaságoknak, szövetkezeteknek, akkor rövid időn belül hatalmas külföldi tőke szabadul rá a magyar termőföldre. Ezt önök sem tagadták. Államtitkár úr és más személyek is többször tettek enyhén szólva is félreérthető nyilatkozatokat. A 4. pontot épp ezért nem tudjuk elfogadni, és ragaszkodunk a több mint 300 ezer ember - mert 50 ezer aláírás már újra összejött - közakaratának a kinyilvánításához.
Köszönöm szépen. (Taps az FKGP soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť