GYIMÓTHY GÉZA

Full text search

GYIMÓTHY GÉZA
GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársak! Megint visszakanyarodtunk, kisebb pártok, nagyobb pártok, és az alapkérdés mindig ott kezdődik, hogy a népnek - mivel demokratikus állam, márpedig állítólag az vagyunk - van parlamentje, és a parlamentnek felelős a mindenkor kormányzat. Ezért nem értem a vita további szakaszát, hogy ki mit mondott három-négy éve. Mi abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy ebben a témában 90 éve ezt mondjuk. (Derültség a kormánypárti padsorokban.)
De ha a magyar népnek a három hét alatt összegyűlt közel 300 ezer szavazata, akkor nincs mérlegelési joga, mint ahogy az ellenzéki képviselők elmondták. Kérem, a parlament a népnek felel! A népszuverenitás elve kimondja: ha összejött a 200 ezer aláírás - márpedig biztos, hogy 200 ezer igazolt aláírás meglesz -, ki kell írni népszavazásra az ellenzék által kezdeményezett kérdést. Kérem, önök sem tagadták azt, hogy ebben az átmeneti állapotban - amikor a tulajdonviszonyok rendezetlenek, újságokban naponta jelennek meg azok a konkrét esetek, a mai napokban is - a jogi személyek több mint ezer hektárt tudnak tartós bérletbe - normandiai vagy az Európai Unió országaiból jövő gazdag külföldiek - kivenni. Gyakorlatilag azt a földterületet elveszik a magyar gazdától, és valóban egy latin-amerikai típusú, cselédsorba süllyesztő nagybirtokos gazdaság lesz. Nem ezt akarják önök sem, még a jogi személyek sem, tisztelt képviselőtársaim!
Most ne azon vitatkozzunk, hogy az Agrárszövetség egyik része - vagy az elnök - mit mondott, hanem arról, hogy a kormány és a 4. pontban lévő, Bihari-Orosz képviselők által jegyzett módosítás világossá teszi, hogy önök a termőföldtulajdon-szerzést biztosítani akarják a magyar gazdálkodó jogi személyiségeknek, mi viszont nem akarjuk. Világos! Önök hivatkoznak egy 75 százalékos közvélemény-kutatásra, mi viszont hivatkozunk arra a három hét alatt összejött több mint 300 ezer aláírásra. Itt a két súly nem egyforma, tisztelt képviselőtársak: egy-egy reprezentatív közvélemény-kutatás, másfelől viszont a magyar alkotmány biztosította népszuverenitás, a 300 ezer aláírás. Önök vegyék ezt figyelembe, és tisztelt kormánypárti képviselők, bírják rá a kormányukat, hogy vonja vissza az egész termőföldtulajdonra vonatkozó törvényjavaslatát! (Dr. Kertész Zoltán: OECD-megállapodás, Géza!)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť