FODOR SÁNDOR

Full text search

FODOR SÁNDOR
FODOR SÁNDOR, a mezőgazdasági bizottság előadója: Köszönöm szépen. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Képviselőtársaim! A szőlőtermesztésről és borgazdálkodásról szóló T/4760. számon beterjesztett törvényjavaslatot a mezőgazdasági bizottság szeptember 10-én tárgyalta.
Az új bortörvény szükségességével a bizottság minden tagja egyetértett, hiszen a jelenlegi szabályozás alapja egy 30 éves törvényerejű rendelet és egy 20 éves MÉM-rendelet, amely az évek során többször módosítva lett.
1990 óta a szőlőtermesztésben, borgazdálkodásban, gazdasági környezetünkben olyan változások mentek végbe, amelyeket már módosításokkal nem lehet követni. Mint ahogy a miniszter úr is utalt rá, a hatályos szabályozásról el kell mondani, hogy hiányosságai ellenére nagyobb részben jelenleg is EU-konform joganyag, de nyújt elegendő támaszt az eredetvédelemnek, az ellenőrzésnek, a szankciórendszere sem hatásos.
A beterjesztésre került törvényjavaslat készítésében az előterjesztő minisztérium apparátusa kezdettől fogva - és ez közel egy évet jelent - bevonta a szőlő-, a borszakma képviselőit, lehetőséget adott észrevételeik, javaslataik törvénybe fogalmazására.
A bizottsági ülésen az előterjesztő és a Hegyközségek Nemzeti Tanácsának képviselője is jelezte, hogy a benyújtott törvényjavaslatot nem tekinti véglegesnek. A nemzeti tanács ezzel megbízott szakértőcsoportja módosító indítványait a bizottsági ülést követően szeptember 12-én a nemzeti tanács ülésén véglegesítette. Előzetesen is jelezték, hogy mintegy 50, elsősorban pontosító javaslat várható.
A bizottságban vita volt arról, hogy mi a helyesebb megoldás: a törvényjavaslat kormány általi visszavonása, a javaslatok beépítése és ez alapján egy ismételt előterjesztés vagy a jelenlegi jobbítása képviselői, bizottsági módosító indítvánnyal. A nagy többség ez utóbbi mellett voksolt, mert ezzel biztosítható leggyorsabban a törvényjavaslat véglegesítése és elfogadása, hatálybalépése.
Egyezség született arról is, hogy lehetőség szerint a nemzeti tanács módosító javaslatait a parlamenti pártok képviselőiből alakított munkacsoport tagjai együtt nyújtják be, illetve képviselői javaslatokat véleményeztetik a Hegyközségek Nemzeti Tanácsa szakértői csoportjával. Ez is elősegítheti a gyorsabb parlamenti elfogadást.
A részletes és tartalmas vita után a mezőgazdasági bizottságban kisebbségi vélemény, külön vélemény nem alakult ki. Nüansznyi véleményeltérés volt az ellenzék és a kormánypárti képviselők között, így a mezőgazdasági bizottság 22 igen, 2 tartózkodás mellett általános vitára alkalmasnak találta a javaslatot, és kéri annak parlamenti megvitatását, majd elfogadását.
Köszönöm szépen. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť