AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! A társadalombiztosításról szóló '75. évi II. törvény 10. § (3) bekezdésének c) pontja szerint a biztosítás többek között kiterjed az alapítvány, a társadalmi szervezetek, a társadalmi szervezetek szövetsége, a társasházközösség, az egyesület, a köztestület, a közhasznú társaság, a kamara, a biztosítási önkormányzat, a gazdálkodó szerv, továbbá a helyi települési önkormányzat választott képviselőire, tisztségviselőire és a társadalmi megbízatású polgármesterre is.
Így amennyiben az ön által említett konkrét esetben választott tisztségviselőről van szó, tiszteletdíj kifizetése esetén a lakásszövetkezetnek valóban meg kell fizetni a 39 százalékos mértékű tb-járulékot. Az egyént viszont nem terheli a 10 százalékos egyéni járulékfizetési kötelezettség akkor, ha nyugdíjas. Személyi jövedelemadót e jövedelme után a nyugdíjas választott tisztségviselőnek eddig is kellett fizetnie. Az 1800 forintos egészségügyi hozzájárulás fizetési kötelezettsége viszont csak abban a hónapban áll fenn, amikor a választott tisztségviselő részére konkrétan történik tiszteletdíj-kifizetés. Tehát ha - mint azt képviselő úr interpellációjában leírja - a lakásszövetkezet a választott tisztségviselő részére a tiszteletdíjat évente egyszer fizeti ki, az 1800 forint egészségügyi hozzájárulást is csak egy hónap vonatkozásában kell megfizetni. A választott tisztségviselő még ez esetben is, ha nyugdíjas, a lakásszövetkezet által történő 39 százalékos tb-járulékfizetés alapján baleseti ellátásra szerez jogosultságot, ha e tevékenységével összefüggésben éri baleset.
Nem vitatom, hogy az új tb-rendelkezések azok számára, akik korábban mentesültek a tb-járulékfizetés, a köztehervállalás alól, a korábbiakhoz képest valóban többletterhet jelentenek. Ez azonban elkerülhetetlen volt annak érdekében, hogy az arányos közteherviselés elvének érvényesítésére változzon az a helyzet, hogy a bérből, fizetésből élők, bár csak az aktív lakosság 69 százalékát teszik ki, ugyanakkor a tb-járulékfizetés 90 százalékát teljesítik.
Tény, hogy néhány vonatozásban elkerülhetetlen a '97. január 1-jén hatályba lépett tb-törvénymódosítások korrekciója, de az ön által említett esetkör az előbbiekben leírtak alapján most álláspontunk szerint nem igényel változtatást. Ugyanakkor az Országgyűlés '97. július 15-én elfogadta a nyugdíjreform kapcsán a társadalombiztosítás ellátásaira és a magánnyugdíjra jogosultakról, valamint e szolgáltatások fedezetéről szóló '97. évi LXXX. törvényt. Ezen törvény 5. §-ának (2) bekezdése alapján '98. január 1-jétől a társasházközösség választott tisztségviselőinek díjazása után a közösséget akkor terheli járulékfizetési kötelezettség, ha a díjazás eléri a tárgyhónapot megelőző hónap első napján érvényes minimális bér havi összegének 30 százalékát. Amennyiben a díjazás ennél alacsonyabb, a választott tisztségviselő tiszteletdíja után nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni.
Az elmondottak alapján, amiből kiderül, hogy képviselő úr részben nem pontosan értelmezte a jelenlegi törvényi helyzetet, kérem válaszom elfogadását. Természetesen amennyiben képviselő úr fenntartja a véleményét, akkor nyilván arra a későbbi törvénymódosítások során módja lesz, hogy a konkrét változtatási javaslatát előterjessze.
Köszönöm szépen. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť