DÖGEI IMRE

Full text search

DÖGEI IMRE
DÖGEI IMRE (FKGP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Miniszter Úr! Mélyen tisztelt Rádióhallgatók! "A tej élet, erő, egészség" - így írja elő a közhiedelem, de így írja az orvosi szakértő is, hiszen egy olyan termékről van szó, amely szinte nélkülözhetetlen az ember élelmiszerkészletéből. Az más dolog, hogy a felnőtt ember szereti vagy nem szereti, nála ennek a terméknek a helyettesítése megoldható, de egy gyerek, egy idős ember, egy beteg ember éléskamrájában a tej fontos szerepet tölt be, hiszen valamennyi diétás étrendünkben szerepel a tejtermék valamennyi válfaja.
Éppen ezért emlékeztetni akarom a földművelésügyi miniszter urat a körülbelül négy hónappal ezelőtt a Mezőgazdasági Múzeumban történt kijelentésére, melyen részt vettem, és az Országos Tejtermék Tanács közgyűlése volt összehívva. Ott elhangzott a termelők köréből, hogy a tej felvásárlási ára alacsony. Ők 50 forintot emlegettek a tej előállítása körüli összegként. Ön, tisztelt miniszter úr, 49,50 Ft-ot ígért szeptember 1-jétől. Vajon meglesz-e ez az ígért összeg a tejtermelés érdekében, hogy minél több tejet tudjon adni a tejtermeléssel foglalkozó kistermelő és nagytermelő egyaránt?
Tisztelt Miniszter Úr! Elfogadhatatlan az a helyzet, amely a szarvasmarhatartásnál fennáll, ugyanis a tejelő tehénállományok létszáma körülbelül 400-500 ezerre tehető jelenleg Magyarországon. Ez a szám elszomorító. Szinte minden magyar ember tudja, így ön is, hogy Magyarország mezőgazdasági állam jelenleg, és még hosszú időn át az is lesz.
Tehát a probléma rendkívül fontos, hogy az állattartóknak ne menjen el a kedvük, azon kívül, hogy nem nagyon van más választásuk, mert ők szinte kötelességből is csinálják ezt a nem könnyű, felelősséggel is járó munkát. Mert egy tejelő szarvasmarhánál is gond van, oda kell figyelni, az állat ellátását naponként pontosan végre kell hajtani. Ezt nem lehet lekorlátozni egy összefüggő nyolc órára, a nap minden szakában oda kell figyelni. Ennek a fontos állattartásnak nagy odafigyeléssel, nagy gonddal kell történnie, hogy a tejtermelő gazda minden nap, nap-nap után ezt megtegye.
De egy ilyen alacsony felvásárlási árnál, ami jelenleg van, nemhogy több tejet tud termelni, jobb minőséget tud adni az ország asztalára, hanem kényszerhelyzetből abba kell neki hagyni, mert a mérleg plusz-mínusz nem jön egyenlegbe, azaz nem tudja a mérlegállást fenntartani. Ugyancsak a miniszter úr is jelen volt, hiszen előadást tartott ezen a tejtermék-tanácskozáson. Ott ígéret hangzott el, hogy most szeptembertől, az új iskolakezdéstől már bevezetik az iskolákban egy pohár tej és egy kifli juttatását a tanulóknak. Változatlanul tartom azt, hogy igenis a tej élet, erő, egészség.
Sajnos szokássá vált, hogy a Coca-Cola-t issza a gyerek kiflivel. Mesterséges üdítőt iszik, így nem lehet az iskolás gyerekeknek és az ifjúságnak jó élelmiszer-ellátást biztosítani. A kormánynak kötelessége az ifjúság és a gyermek védelmében ezt a problémát a tej körül mindenképpen előtérbe helyezni, és a megfelelő megoldást megteremteni.
Kérem a tisztelt miniszter urat, a tisztelt kormányt, hogy a Pénzügyminisztériummal egyetemben erre a rendkívül fontos és lényeges egészséges italra, a tejre, hozza meg a megfelelő, hathatós intézkedést, és akkor meglesz a megfelelő eredmény a gyermekek és az ifjúság körében egyaránt.
Tisztelt Rádióhallgatók! Tisztelt Miniszter Úr! Kérésemet, mondandómat megfontolni és a rendkívüli intézkedéseket a megfelelő irányba megtenni szíveskedjenek. Köszönöm, hogy meghallgattak. Kérem miniszter úr odafigyelését erre a különös tekintettel kezelt tejtermékproblémára. Köszönöm. (Taps az ellenzék soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť