DR. SZABÓ ZOLTÁN

Full text search

DR. SZABÓ ZOLTÁN
DR. SZABÓ ZOLTÁN művelődési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Én nem tudom, hogy Kapronczi képviselő úrnak olyan szépek voltak-e a rákosista idők - ha igen, lelke rajta. Azt sem tudom, hogy példásnak kell-e tekinteni a Fidesz-MIÉP összefogást, hacsak arra nem példa, hogy ezzel az összefogással az egész egyesült ellenzék, parlamenti és parlamenten kívüli, úgy, ahogy van, képes 38 százaléknyi szavazatot összekaparni. Én úgy gondolom, hogy erre olyan nagyon büszkének talán nem kellene lenni, különösen akkor nem, hogyha nagy hangon, országos erőpróbának tekintett választáson egyértelmű győzelmet várt az ellenzék.
Azt azonban tudom, hogy Horn Gyulának Nagykanizsa polgárait nincs miért megkövetnie. A miniszterelnök úr nem vádolta semmivel Nagykanizsa polgárait. A miniszterelnök úr egy ellenzéki fórum szervezőit vádolta azzal, hogy útszéli hangon, a fajgyűlölettől sem mentes propagandát folytattak. Ebben miniszterelnök úr tökéletesen igazat mondott, a Kapronczi képviselő úr által említett rendezvényen bizony osztogatták ezt a röplapot... (Felmutatja a röplapot.), tessék szíves lenni megnézni, amelyen felismerhető politikai közszereplők részint zsidónak, részint pufajkásnak, részint cigánynak vannak ábrázolva. Ebből, legalábbis a zsidózás és a cigányozás, én úgy vélem, kimeríti a fajgyűlölet fogalmát. E tekintetben tehát úgy gondolom, hogy a miniszterelnök úrnak tökéletesen igaza van. (Közbeszólás balról: Így van!)
Lehetséges, hogy a szervezők nem tudtak erről a röplapról, amit az ő nevükben osztogattak, de egy politikai gyűlés, egy politikai rendezvény szervezőit terheli minden olyan ügyért a felelősség, amely azon a rendezvényen történik. A gyülekezésről szóló törvény értelmében a szervezőknek kötelességük rendőri biztosítást kérni, és amennyiben saját rendezőik nem tudják a törvényellenes vagy nemkívánatos tevékenységet megakadályozni a saját rendezvényükön, ebben az esetben kérhetik a rendőrség segítségét. Én nem tudok olyanról, hogy az említett ellenzéki gyűlést megzavaró röplaposztogatással szemben a parlamenti és a parlamenten kívüli ellenzéki pártok közül bármelyik is rendőri intézkedést kért volna. E tekintetben tehát úgy kell értelmezni, hogy a Magyar Köztársaság parlamentjének jobb oldalán ülő pártok, kiegészítve a MIÉP-pel, egyetértenek ennek a röplapnak a tartalmával.
(18.10)
Azonosulnak a fajgyűlölő, cigányozó, zsidózó röplapokkal. Ha így van, lelkük rajta, de akkor ne csodálkozzanak azon, hogyha egy választáson nem sikerül érdemleges eredményt elérniük. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť