PÁPAI MIHÁLY

Full text search

PÁPAI MIHÁLY
PÁPAI MIHÁLY (FKGP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Ugyan az imént hallottam, hogy az általam felteendő kérdésekre bizonyos privatizációs dolgok megtörténtek, de úgy érzem, hogy azért fontos lehet az ön által adandó válasz is. Éppen ezért el kívánom mondani a kérdésemet.
A balatoni kikötőket egykoron a Földművelésügyi Minisztérium vízrajzi és vízrendezési főosztályának irányítása alatt működő Magyar Királyi Balaton Tavi Kikötő Felügyelőség világszínvonalon építette ki. Ebben kiemelkedő munkát végzett Káli Dezső magyar mérnök.
Külön ki kell emelni a Független Kisgazdapárt egykor volt elnökének, Gaál Gasztonnak a szerepét, aki balatonboglári partmenti birtokait jelképes összegért engedte át a magyar államnak kikötőépítés és a fürdőélet, valamint az idegenforgalom fellendítése céljából. Gaál Gaszton Olaszországból hívott ügyes kezű kőfaragó mestereket, akik építették a remekmívű faragott partfalakat. Ennek szép példája ma is látható a balatonboglári Mahart-kikötőben.
A fent említettek is hozzájárulnak ahhoz, hogy a jelenleg balatoni hajózáshoz tartozó ingatlanvagyon a tópart legértékesebb részein fekszik. Az átkelőhajózás jelentős koncessziós értéket képvisel, de nem elhanyagolható az amúgy rekonstrukcióra szoruló hajóállomány értéke sem.
Mit tervez a kormány a nemzeti vagyon imént vázolt szeletével? Tervezi-e a privatizációját? - mint tudjuk, igen. Ha igen, milyen formában? Ha pályázat kiírására kerül sor, akkor az nyílt vagy zárt pályázat lesz-e, s miként pályázhatnak a helybeli önkormányzatok, illetve a megtakarított pénzeikkel a helyben élő és ott dolgozó vállalkozók, akik sok esetben hajózással foglalkoznak (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.) és a magyar polgárok?
Köszönöm. Várom megtisztelő válaszát. (Taps a Független Kisgazdapárt soraiból.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť