DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! A Független Kisgazdapárt minden lehetséges alkalmat megragad arra, hogy rámutasson: az infláció megfékezése nélkül nem lehet megcsinálni az államháztartási reformot, az államháztartási reform nélkül nem lehet rendbe tenni az ország gazdaságát, ezért tehát az országnak eminens érdeke, hogy az inflációt megfékezze.
Teljes mértékben egyet kell értenem a Fidesz-Magyar Polgári Párt felvetésével, hogy a kormány pont az ellentétes utat járja, mint amit járnia kellene, mert egyrészt hivatkozik arra, hogy az infláció ellen fel kíván lépni, másrészt inflációgerjesztő politikát folytat. A felhozott érveken túl elég, ha arra utalok, hogy a legutóbbi energiaár-emelés, a 3,6 százalékos energiaár-emelés is egyértelműen olyannyira inflációgerjesztő, hogy éppen erre való hivatkozással, a forint leértékelésével kapcsolatban történt hivatkozás arra, hogy emelni kell az energiaárakat. De ha megnézzük, hogy a 2000 milliárd forint nem kamatozó belső államadósság kamatozóvá tétele milyen kiadásokat jelent az idei költségvetésnek, ez 21 százalékos kamattal számolva durván 400 milliárd forint - ami megintcsak inflációgerjesztő hatásként fog működni. A forint csúszó leértékelése ebben az évben - ha tovább folytatják - egy olyan árfolyamveszteséget (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) jelent, amelynek elkerülésével további 300 milliárdot lehetne árfolyamveszteség címén megtakarítani... (Az elnök csengője ismételt megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) Befejezem, elnök úr, egy mondat van még. Tehát úgy gondolom, hogy valóban nem az inflációt csökkenti, hanem gerjeszti a kormány.
Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť