GAÁL GYULA

Full text search

GAÁL GYULA
GAÁL GYULA (SZDSZ): Köszönöm. Elnök Úr! Hölgyeim és Uraim! Három kérdésre szeretnék reagálni.
Először: Varga Mihály összehasonlítást tett Magyarország és a környező, volt szocialista országok gazdasági növekedése között a növekedési ütem kapcsán. Egy dolgot szeretnék mondani a számháború helyett: a múlt héten látott napvilágot a bécsi gazdaságkutató intézet elemzése a térség országairól, az azt állapította meg, hogy a térség országai közül Magyarország az egyetlen, ahol a utóbbi években megteremtődött a tartós gazdasági növekedés valamennyi feltétele, egyedül itt van esélye annak, hogy az ország tartós növekedési pályára álljon; ez pedig nem másnak az eredménye, mint annak a gazdaságpolitikának, annak a gazdasági stabilizációnak, amely az elmúlt években bekövetkezett.
Kettő: az infláció kapcsán nem az a fontos kérdés, hogy a '94-es infláció és a '97-es infláció nagyjából azonos szintű, hanem az, hogy a '94-es inflációs mérték nem volt tartható, az a '91-től '94-ig tartó inflációcsökkentési folyamat nem volt tartható, míg a '96-os és '97-es inflációcsökkentési folyamat folytatható - ez egy lényeges különbség. Ez az előbbi periódusban, '91-'94 között, három dologra alapozódott - 35 százalékról indult el, azért ezt ne felejtsük el -: az egyik volt a mesterséges kamatszintcsökkentés; a másik az árfolyam-politika, mind a kettő súlyos egyensúlytalansághoz vezetett a makrogazdasági folyamatokban; a harmadik az elhalasztott energiaár-emelés. Mindezek folytathatatlanná tették azt az inflációcsökkentést, míg a jelenlegi ütem tovább folytatható, és a vita már csak arról szól, hogy '98 végére 10 százalék alá az infláció vagy nem.
(16.00)
A harmadik megjegyzésem: Varga Mihály utalt a közel egy éve elhangzott napirend előtti felszólalására, amivel egyetértett (Az elnök a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.) Medgyessy Péter pénzügyminiszter úr is, valóban nem tehetett mást, hiszen ez a napirend előtti felszólalás nem mást tartalmazott, mint a Pénzügyminisztériumban készült inflációcsökkentő program ismertetését, ugyanúgy (Az elnök szintén a csengő megkocogtatásával figyelmeztet az idő leteltére.), mint ahogy egyébként ennek ma is fültanúi voltunk Isépy Tamás hozzászólásában. Köszönöm. (Taps a kormánypártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť