DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA
DR. TORGYÁN JÓZSEFNÉ CSEH MÁRIA (FKGP): Köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Államtitkár Úr! Sok ezer nyugdíjas nevében teszem fel a kérdést önhöz; azoknak a nyugdíjasoknak a félelméről beszélek, akik a parlament döntése folytán megnyílt lehetőséget kihasználva kárpótlási jegyeiket életjáradékra váltották át.
A kárpótlási jegyek életjáradékra váltásáról szóló 1992. évi XXXI. törvény, valamint az annak végrehajtásáról szóló és vele egységes szerkezetbe foglalt kormányrendelet 1. §-a szerint életjáradék a saját jogon megillető kárpótlási jegy ellenében azt a jogosultat illeti meg, aki 1991. december 31-éig a 60. életévét betöltötte, vagy munkaképességét legalább 67 százalékban elvesztette. A törvény 7. §-a előírja, hogy a járadék összegét 1993-tól minden év március 1-jétől kell emelni, de az emelés az előző évi nyugdíjemelés mértékének 30 százalékánál nem lehet kevesebb.
Ebben az országban a kárpótlási jegyből sokan meggazdagodtak, milliókra tettek szert, míg mások nem tudták kárpótlási jegyeiket jól felhasználni. Ezért választották sokan azt, hogy kárpótlási jegyeiket a feltételek megléte esetén életjáradékra váltsák át. Az ismert gazdasági helyzet miatt, a bekövetkezett infláció miatt azonban ezzel az életjáradékok nem képesek megőrizni a reálértéküket, mert a törvény által biztosított járadékemelés elmarad az infláció mértékétől. Az érintettek tehát úgy érzik, hogy a kormány becsapta őket, és így rosszul jártak.
Kérdezem tehát az államtitkár úrtól: mire számíthatnak azok a nyugdíjasok, akik kárpótlási jegyeiket életjáradékra váltották át, és lát-e lehetőséget arra, hogy a járadék összege (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.) a mindenkori infláció mértékét figyelembe véve emelkedjen?
Köszönöm a türelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť