DR. SZILI KATALIN

Full text search

DR. SZILI KATALIN
DR. SZILI KATALIN, környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót. Elnök Úr! Tisztelt Képviselőtársaim! Képviselő Úr! Képviselő úr kérdésére a rövid válaszom természetesen az, hogy nem. Az elmúlt két és fél évben, sem azelőtt nem járult hozzá a minisztérium a természetvédelmi védettség alatt álló területek elidegenítéséhez.
Általánosságban szeretném elmondani, hogy az államháztartási törvény értelmében az állami tulajdonú természetvédelmi területek kincstári vagyonnak minősülnek, melyekkel kapcsolatos polgári jogi jogviszonyban az államot a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóság képviseli. Elidegenítéséhez a környezetvédelmi tárca vezetőjének egyetértése szükséges, garanciális szabályként. A jogszabályi háttér szerint a természetvédelmi törvény szabályozza az állami tulajdonban álló védett terület elidegenítését, és ennek fő szabályaként megállapítja: nem lehetséges; és csak akkor biztosít kivételt, ha azonos értékű védett területtel történő cseréről vagy a törvényben meghatározott más esetről van szó, de természetesen csak kivételes szabályként.
A képviselő úr által említett konkrét ügyben a kft. február elején megkereste az elsőfokú hatóságot a védett ingatlanok apportálása tárgyában, és állásfoglalást kért. A hatóság megállapította, hogy továbbra is állami tulajdonban kell maradnia. Esetlegesen vagyonkezelői jog megszerzésére nyílhat lehetőség, de arra is csak a kincstári vagyonigazgatóságon keresztül.
Szeretném elmondani a képviselő úrnak, hogy amennyiben ekkor vagy ezt megelőzően mégis eladásra került sor, akkor az állam tulajdonában lévő vállalkozói vagyon értékesítéséről szóló törvény értelmében semmis az ezzel kapcsolatos szerződés. Tehát ha az eljáró hatóság elmulasztotta megkeresni a Természetvédelmi Igazgatóságot, vagy ennek ellenére tette meg, az jogszabályellenes. Természetesen meg fogjuk vizsgáltatni és a Kincstári Vagyonkezelő Igazgatóságon keresztül intézkedni fogunk.
Köszönöm a kérdését. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť