AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Minden pénzügyi adórendszernek egy alapvető kérdése, hogy milyen mértékben támaszkodik a jövedelmek, és milyen mértékben a vagyonok adóztatására. Ezzel a problémával küszködünk mi is.
Azt gondolom, hogy el kell fogadnunk sajnálatos módon tényként, hogy Magyarországon a vagyonok az elmúlt években nem kizárólag az szja-kulcsoknak megfelelően leadózott jövedelmekből keletkeztek. Ebből következőleg azt gondolom, hogy Magyarországon különösen szerepe lehet a vagyon típusú adóztatásnak. Talán még inkább szerepe lehet, mint általában a piacgazdaságokban a következő időszakban. Hozzá kell tennem, hogy jelenleg is vannak vagyon típusú adóink, elsősorban a helyi adók körében, és leginkább az ingatlanokra vonatkozóan.
Mindeme megközelítésből mi abban gondolkozunk hosszabb távon, hogy a vagyon típusú adók közül az ingatlanadónak kellene nagyobb szerepet adnunk, mint jelenleg van. Az ingatlanadóztatásnak ez a szélesebb körű alkalmazása azonban feltételezi, hogy az ingatlan-nyilvántartások megfelelő pontossággal rendelkezésre álljanak. Azt gondolom, hogy ez lényegében a következő másfél évben meg fog valósulni. Tehát gyakorlatilag nem most, hanem, mondjuk, úgy '99-től kezdve valós döntési lehetősége lesz a tekintetben részben a törvényhozásnak, részben a helyi önkormányzatoknak, hogy ezeket az ingatlan típusú adókat a továbbiakban szélesebb körben alkalmazzák-e. Nekem az a személyes meggyőződésem, de nyilván ezt majd az akkori palament és az akkor hivatalban levő önkormányzatok fogják eldönteni, hogy valószínűleg társadalmi szempontból is ez egy méltányos megoldás lenne a következő időszakra, különös tekintettel a nagyon nagy értékű ingatlanokra. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť