AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Én természetesen mindig nagy örömmel figyelem azokat a napirend előtti vitákat, amikor a gazdaságpolitika alapvető kérdéseiről esik szó. Azt gondolom, hogy nem lenne tisztességes a parlamentben ülők részéről, ha ezekkel az ügyekkel nem foglalkoznának. Teljesen világos persze, hogy az ország állampolgárainak döntő többsége számára ezek a kategóriák megfoghatatlanok és értelmezhetetlenek, nem GDP-ben gondolkodnak az emberek, és nyilvánvaló, hogy őket a napi életviszonyaikban feltáruló gondok, bajok vagy esetleg, remélhetőleg egyre több területen javulások érdeklik.
De azért a parlamentben ülőknek van egy olyan felelősségük, hogy nem foglalkozhatnak a kérdésekkel pusztán csak a mindennapi élet-megközelítés szintjén, hanem bizony a közgazdaságtan, bizony a makrogazdaság kérdéseivel is foglalkozniuk kell, hiszen az ezeken a területeken bekövetkező változások bizonyos időbeli késéssel, de alapvetően meghatározzák a mindennapi életviszonyokat is.
Ha visszagondolunk ennek az országnak az elmúlt néhány évtizedes történetére, azt gondolom, hogy teljesen egyértelmű, hogy ez a kapcsolat nagyon erősen létezik, nagyon sokszor előfordult ebben az országban hullámszerűen, hogy bajok lettek ezekkel a bizonyos makrogazdasági mutatókkal, kiéleződtek az egyensúlyi viszonyok; és ebből nagyon kemény negatív változások következtek az emberek számára. S ugyanez megfordítva: ha egyszer azt látjuk, hogy ezekben a makrogazdasági viszonyokban javulás van, akkor erről azért óvatosan - és nyilván semmiképpen nem túlértékelve ezeket a dolgokat -, de mégiscsak beszélnünk kell, hiszen ez egyfajta reményt ad arra, hogy bizonyos időbeli eltolódással, de ezek a kedvező, döntően kedvező hírek előbb-utóbb az egyes emberek életviszonyai számára is jelentkezni fognak. Ezért azt hiszem, hogy fontosak ezek a típusú eszmecserék.
Burány képviselő úr, azt hiszem, egyetlenegy nagyon fontos dolgot mondott csak, ami számomra is érdekes megközelítés volt, hogy tulajdonképpen ez a kormány a Fidesz eredeti, '94-es programját is jelentős mértékben megvalósította, legalábbis a gazdasági területen. (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť