BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Burány Sándor képviselőtársunk Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének egy friss kijelentését idézi. Engedjék meg, hogy én is idézzem Orbán Viktornak, a Fidesz elnökének egy kijelentését: "A költségvetési törvény elsősorban és mindenekelőtt azért rossz és azért elfogadhatatlan a Fidesz parlamenti frakciója számára, mert hatalmas a deficitje" - mondta Orbán Viktor 1992-ben a Fidesz pécsi kongresszusán az MDF-kormány költségvetéséről szólva. "A költségvetés óriási hiánya pedig azért súlyos probléma, mert jelen pillanatban ez a legnagyobb inflációgerjesztő tényező az egész gazdaságban." Majd azzal zárta gondolatmenetét, hogy "a Fidesz liberális gazdaságfilozófiájából fakadóan tehát partnere tudott volna lenni a kormánynak az 1992-es költségvetés elfogadásában, ha a kormány vállalta volna azokat az intézkedéseket, melyekkel a költségvetési hiányt radikálisan csökkentette volna".
Tisztelt Képviselőtársaim! Én megértem, hogy a Fidesz nem tudott partnere lenni 1992-ben az MDF-kormánynak, mert az MDF-kormány nem vállalta azokat az intézkedéseket, amelyekkel hosszú távon stabilizálni lehet a magyar gazdaság helyzetét. Azt hiszem, ebből az 1992-es liberális logikából fakadóan a Fidesz partnere lehetett volna a jelenlegi kormánynak - mert a jelenlegi kormány vállalta azokat a nagyon népszerűtlen és kellemetlen intézkedéseket, amelyek néhány évig tartó kedvezőtlen hatásával valamennyien tisztában voltunk -, ha a Fidesz tartotta volna magát ahhoz a liberális állásponthoz, amelyet 1988-tól egészen 1994-ig képviselt. Sajnálatos, hogy a Fidesz megfeledkezett erről az álláspontról, és ebből kifolyólag észre sem veszi, hogy ha 1997-ben a növekedés üteme körülbelül hasonló lesz - valamivel magasabb lesz -, mint 1994-ben, és ha 1997-ben az infláció csak valamivel lesz alacsonyabb, mint 1994-ben volt, akkor emögött nagyon mélyreható változások lehetnek, hiszen a holnapi és holnaputáni infláció a mai költségvetési állapotból következik. Ezért a magyar gazdaság állapota sokkal jobb ma, mint amilyen 1994-ben volt.
Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť