DEMETER ERVIN

Full text search

DEMETER ERVIN
DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót. Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A titkosszolgálatok nagyon fontos feladatot végeznek. Ezt az is bizonyítja, hogy szinte sehol a világon egyetlen ország sem tud lemondani arról, hogy titkosszolgálatokat működtessenek, hiszen az a feladatuk, hogy az adott országuk szuverenitását, alkotmányos rendjét védjék. Épp ezért áldoz minden ország a költségvetéséből erre, és azzal is bizonyítja, hogy ez milyen fontos feladat, hogy olyan különös jogosítványokat ad a titkosszolgálatoknak, amit másoknak nem. Nagyon sok alapvető alkotmányos jogot lehet a titkosszolgálatoknak kontrollok között megsérteni.
(10.30)
Éppen ezért rendkívül fontos, amit képviselőtársam felvetett, hogy a titkosság és az ellenőrizhetőség helyes aránya kialakuljon. Magyarországon 1995-ben a parlament megalkotta azt a törvényt, ami ennek kereteit szabályozza; 1996 márciusától a törvény hatályos és működik, illetve működnie kell - tehát a törvényes keretei megvannak.
Én is úgy látom a magam részéről azonban, hogy ezen a területen, a parlament ellenőrzési területén nagyon sok előrelépni való és nagyon sok tennivaló van, mert a törvény által biztosított ellenőrzési lehetőségekkel sem tud a parlament minden esetben élni.
Csak egy-két apróságot abból a fejezetből, ami a nemzetbiztonsági szolgálatok parlamenti ellenőrzéséről szól. Úgy szól például, hogy a kormány a nemzetbiztonsági szolgálatokkal kapcsolatos határozatairól tájékoztatja a parlament nemzetbiztonsági bizottságát. Ez a törvény hatálybalépése óta egyetlen esetben sem történt meg. (Nikolits István: Na ne hülyéskedj!) Újságokban lehet olvasni arról, hogy születtek ilyen határozatok... (Nikolits István: Ne csináld már!), de előír olyan kötelezettséget is a törvény, hogy a vezető miniszternek át kell nyújtani azokat az adatokat, elemzéseket, amelyeket a kormány számára készítettek. (Nikolits István bólogat.) Ezek listáját sem tette még eddig a miniszter a nemzetbiztonsági bizottság asztalára. (Nikolits István rázza a fejét.) Ezért úgy gondolom, hogy ezen a fontos, alapvető problémán változtatni kell, és a titkosság, a parlamenti ellenőrizhetőség helyes arányát meg kellene találnia a kormánynak is. Köszönöm a figyelmüket.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť