DR. DÁVID IBOLYA

Full text search

DR. DÁVID IBOLYA
DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Tisztelt Elnök Úr! Kedves Képviselőtársaim! Nagyon fontos ez a kérdés, amire a Fidesz rávilágított. Különösen azért fontos, mert számtalan esetben halljuk azt, amikor ellenzéki képviselők akár a kormány ellenőrzésének, akár a végrehajtás ellenőrzésének különböző intézményes formáit gyakorolják, hogy a törvényhozási idő elől visszük el az Országgyűlés drága munkaidejét. Amikor teljesen természetes módon politikai "fórumokat" próbálunk az Országgyűlésben tenni - idézőjelben mondom a "fórumot" -, ami hozzátartozik egyébként az Országgyűlés tevékenységéhez, akkor is azt halljuk, hogy a drága törvényhozási idő elől visszük el az időt.
Tisztelt Képviselőtársaim! Túl azon, amit elmondott Szájer József frakcióvezető úr, hogy ezek a késedelmes beterjesztések mennyiben hátráltatják az Országgyűlés munkáját, ennek a területnek egy másik szeletével szeretnék foglalkozni. Mégpedig azzal, hogy amikor már a késedelem ellenére a kormány benyújtotta ezeket a javaslatokat, azok minőségében, tartalmában bizony nagyon sokszor nagy hiba van.
A jogalkotási törvény alapján szabályozott, hogy hogyan kellene ezeket az előkészítéseket megtenni. Egy kezemen meg tudnám számolni, hogy az elmúlt három évben hány olyan törvény volt, amelyet a jogszabályoknak megfelelően nyújtott be a kormány, amely megfelelt a jogalkotási törvénynek.
Ebből két területet emelnék ki. Az egyik a kötelező egyeztetés az érdekvédelmi szervezetekkel, szakmai szervezetekkel, ha önkormányzatokat érint, akkor az önkormányzatokkal. Erről egyébként még a képviselőket is tájékoztatni kellene. A nagyobb probléma, ami szintén a jogalkotási törvényre és a Házszabályra tartozik, az, hogy sem hatástanulmányokat, sem költségszámításokat nem kapunk a törvényjavaslathoz. Mindezek olyan feladatok, amelyeket itt utóbb, már egy megkezdett törvény vitája kapcsán kell az Országgyűlésnek korrigálni.
Ez nagyon sok időt visz el az Országgyűlés munkájából, túl azon... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) - köszönöm szépen -, hogy számtalan módosítással, alkotmánybírósági hatályon kívül helyezéssel kell utóbb az Országgyűlésnek még foglalkoznia ezzel. Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť