DR. LAMPERTH MÓNIKA

Full text search

DR. LAMPERTH MÓNIKA
DR. LAMPERTH MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Államtitkár úr elismerte, hogy azok az állítások, amelyeket Szájer József napirend előtti hozzászólásában elmondott, ami arról szól, hogy az eredetileg beterjesztett törvényalkotási tervhez képest milyen csúszás van, valósak. Valóban el kell ismerni, hogy 1990 óta egyetlenegy évben sem sikerült a kormány által eltervezett törvényalkotási csomagot a Magyar Országgyűlésen végrehajtani.
Ennek persze megvan az oka. 1990-ben a rendszerváltás, a demokratikus intézményrendszer kiépítése, a gazdaság átalakítása érdekében olyan nagy horderejű változtatásokat kellett a hatályos joganyagban és a törvényekben is elvégezni, amelyek elképesztően nagy terhet rónak a magyar parlamentre és természetesen az azokat előkészítő kormányra is. Amikor a kormány elhatározza, hogy melyek azok a törvények, társadalmi viszonyok, amelyeket szeretne szabályozni, megfogalmazza, hogy mi az, amit el akar érni, akkor természetesen összeveti ezt a realitásokkal, de az is természetes, hogy a szándékaiban mindig több szerepel, hiszen szeretne minden szükséges törvényalkotást elvégezni. Így aztán előadódik az, hogy bizonyos csúszás áll elő.
Én is egy példát szeretnék erre mondani, és ugyanazt a példát igazán jónak tartom, amit az államtitkár úr mondott a nyugdíjrendszert illetően. Évtizedekre, generációkra meghatározza ez a csomag azt, hogy milyen lesz a nyugellátás, a járulékfizetés Magyarországon. Ezért amikor bármelyik kérdésben fölmerül, hogy itt még további vizsgálódásra vagy további egyeztetésre lenne szükség, akkor azt gondolom, ez fontosabb érdek, mint az, hogy az eredetileg meghatározott hónapban be tudja a kormány terjeszteni.
Végezetül egyetlenegy mondatot arra, amit Dávid Ibolya képviselőtársam mondott, hogy a kormánypárti képviselők azt mondják, hogy... (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) értékes időt a napirend előtti vitával és a politikai vitával is elfogyaszt a parlament a törvényalkotás elől. Kedves képviselő asszony, ezt nem mi mondjuk... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.), ezt az állampolgárok mondják...

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť