DR. LOTZ KÁROLY

Full text search

DR. LOTZ KÁROLY
DR. LOTZ KÁROLY közlekedési, hírközlési és vízügyi miniszter: Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Teljes mértékben megértem, amit ön említett, és hasonló javaslattal elég gyakran keresik fel a minisztériumot is a nyugdíjasok. Jelenleg a nyugdíjasok a távolsági autóbusznál és a vasúti szolgáltatásoknál évi 16 alkalommal 50 százalékos, 2 alkalommal 90 százalékos kedvezményt vehetnek igénybe, a 70 éven felüliek pedig ingyen utazhatnak. Ezek a kedvezmények általában igazodnak a nyugdíjas utazási szokásokhoz, de valóban nem igazodnak azokhoz - és ennél több kedvezményt igényelnek azok a nyugdíjasok -, akik kiskert- és telektulajdonosok, és a földjüket szeretnék művelni. Nagyon nehezen lehet megkülönböztetni - éppen államtitkár úrral beszéltünk erről -, hogy ki az, aki művelési célból megy, ki az, aki nem művelési célból megy.
Ön említett egy javaslatot, ezt megfontolandónak tartjuk; és általában megfontolandó, hogy nem a nyugdíjas létből folyó kedvezményt kell-e esetleg újragondolni. Gondolok arra, hogy például a korlátozott utazási kedvezményt egy általános 50 százalékos kedvezményre változtatni, vagy a tanulóbérlethez hasonlóan a 30 kilométeres övezetben - tehát ahol ezek általában előfordulnak -, ott adni egy speciális kedvezményt. Ez nem technikai kérdés; jelenleg 52 milliárd forintot ad a költségvetés közlekedési támogatásra.
(9.20)
Amit most mondtam, az körülbelül egy 3-4 milliárd forintos többlettámogatást jelentene; ezt a következő évi költségvetésnél megfontolandónak tartjuk, a PM-mel egyeztetjük, hogy lehetséges-e egy ilyen - és ez a parlament költségvetési vitájában dőlhet el. Mindenesetre át fogjuk ezt gondolni a Pénzügyminisztériummal közösen, és megnézzük az önkormányzati lehetőségeket is (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi az időkeret leteltét.), amiket ön említett. Megkísérlünk erre valamilyen javaslatot tenni. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť