DR. PUSZTAI ERZSÉBET

Full text search

DR. PUSZTAI ERZSÉBET
DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselőtársaim! Múlt héten már szó esett az energiaár-kompenzáció elmaradásáról és a megoldás módjáról. Sokat lehetne arról beszélni, hogy miért van szükség egy energiaár-emelés vagy egy növekedő infláció esetén bizonyos mértékű kompenzációra. Évek óta újra és újra felvetődő kérdés ez, hiszen a lakosság legszegényebb rétegei sem az infláció megnövekedését nem képesek kivédeni - hiszen a fogyasztásuk tovább nem csökkenthető -, sem az energiaár-emelés következményeit nem képesek kivédeni. Rendkívül súlyos következményekkel jár ez, hiszen nagyon sokan rossz szociális körülmények között, átmeneti vagy tartós munkanélküliség mellett, kis jövedelemmel nem tudják kifizetni az energiaszámláikat, vagy azok egy részét, és ebből az következik, hogy komoly hátralékok halmozódnak fel.
Ezeknek a hátralékoknak a kezelése egy komoly programot igényel véleményünk szerint. Most azt hallhattuk, múlt héten már elmondtam, hogy eleve megdöbbentő dolog az, hogy szeptemberről már elhalasztották az energiaár-emelést januárra, tehát minimum szeptemberben tudniuk kellett, hogy januártól megemelkedik az energia ára, mégsem volt elég idő szeptembertől januárig, hogy a kormány kidolgozza az energiaár-kompenzáció rendszerét, és januárban az áremeléssel együtt be is vezesse azt. Ez már önmagában megdöbbentő tény véleményem szerint, s az embernek az az érzése, hogy az elmúlt kormányzati ciklus alatt oly sokat hangoztatott szociális érzékenységet valamiféle szociális vakság váltotta föl a kormánypárti képviselőknél - mert nem veszik észre, nem hajlandók észrevenni, hogy bizonyos helyzetek sorozata komoly feszültséget és nagyon sürgős társadalmi veszélyeket rejt.
A közüzemi díjtartozások nagymértékű felhalmozódása, tisztelt képviselőtársaim, valóságos szociális bomba. Mert nagyon jól tudhatják, hogy ha ezt a kérdést valamilyen módon nem kezelik, előbb-utóbb a kilakoltatásokig vezethet el, hiszen nincs másképp megoldása. Hallhattuk ma reggel is a híradásokban, hogy a távhődíjak kifizetésével rendkívül súlyos gondok vannak.
Nem lehet becsukott szemmel elmenni ezek mellett a kérdések mellett, tisztelt képviselőtársaim, és nem lehet azt mondani, hogy az energiaár-emelés következtében - nem vagyok biztos az adatban, majd államtitkár úr megerősít - a költségvetés áfa-bevétele körülbelül 6 milliárd forint többletet fog mutatni, hogy ebből 1 milliárd forintot helyeznek oda egy alapítványba, tisztelt képviselőtársaim, ha 500 ezer emberre számolom, az egy évben 2000 forint. Ugye nem gondolják komolyan, hogy ezt energiaár-kompenzációnak lehet nevezni?
Nekünk az a javaslatunk, hogy nem elégedhetnek meg ezzel az összeggel, valamint az is a javaslatunk, hogy sürgősen dolgozzanak ki a közműdíj-tartozások, közüzemi díjtartozások hátralékára kezelési módot. Van ilyen, tisztelt képviselőtársaim. Nem azt gondolja a Magyar Demokrata Néppárt, hogy el kéne engedni ezeket az összegeket. Azzal nem tudnánk egyetérteni, hiszen ez direkt felszólítás a lakosság más, nehéz helyzetben lévő rétegeinek, hogy éljenek azzal az eszközzel, hogy nem fizetik a számlákat.
Azt gondoljuk, hogy lehet olyan konstrukciót kidolgozni, amivel a lakos, a tartozó saját erejét igénybe véve is le lehet dolgozni ezeket a tartozásokat. Márpedig úgy, hogy a közüzem a saját számláinak egy részét elengedi, költségvetési és/vagy önkormányzati pénzzel egy részét kiegészítik, és a harmadik részét a polgár saját maga vállalja. Ekkor nem lehet azt mondani, hogy az illető számláját kifizették; ezzel jól jár a közüzem is, hiszen, ha nem is a teljes összeget, de annak jelentős részét megkapja; és megszabadulhatnak családok a reménytelenné vált tartozásoktól. Hiszen ha egy átmenetileg munkanélküli apa végre munkához jut, akkor is csak annyit keres, hogy az éppen aktuális számláit fizetni tudja, de teljesen reménytelen, hogy a felhalmozódott 50-70-100 ezer forintos tartozásokat ki tudja fizetni.
Én kérem a Népjóléti Minisztériumot, gondolkozzék el ezen, kérem a Belügyminisztériumot, hogy mint az önkormányzatokért felelős minisztérium vegyen részt ebben a munkában, dolgozzanak ki egy ilyen programot, mert egyébként ha váratlanul éri az országot (Az elnök a csengő megkocogtatásával jelzi a felszólalási idő leteltét.) ez a feszültség, csak rossz megoldások születhetnek. Köszönöm figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť