DR. SEPSEY TAMÁS

Full text search

DR. SEPSEY TAMÁS
DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt elnök úr, köszönöm a szót. Tisztelt Képviselőtársaim! Magyarország a rokonok és a panamák lápvilága. Ezzel a kijelentő mondattal kezdődik egy híres regény, s bár írója már rég elhunyt, sajnos a mondat valóságtartalma még ma is felettébb aktuális. A mai Magyarországon a tisztességes állampolgárok százezrei, milliói csodálkoznak azon, hogyan és miként lehet százmilliós vagyonokat felhalmozni, és eközben a közterhek arányos viselése alól mentesülni. A becsületes adófizető állampolgárok értetlenül állnak azon hangzatos kormányzati kijelentések előtt, melyek mind arról szólnak, hogy a kormány rettenthetetlenül és fáradhatatlanul küzd a feketegazdaság, a korrupció, a társadalmi méreteket öltő visszaélések sorozata ellen.
Értetlenül és megütközve állnak, mert saját bőrükön tapasztalják, hogy a bűnözés korábban elképzelhetetlen méreteket öltött, a korrupció vagy annak vádja a legmagasabb politikai szintekig elhatol - gondoljunk csak a Szokai-Tocsik-ügyre -, és az állami vagyon magánkézbe adása során milliárdok tűnnek el az adóhatóság szeme elől. De csak az adóhatóság szeme elől, mert csak az adóhatóság tekintete olyan homályos, hogy nem veszi észre, amit a valóságban az emberek látnak, ha körülnéznek a divatos villanegyedekben, ha nyitott szemmel járnak az utcákon, és figyelik a luxusautókat, vagy olvassák az utazási irodák csábítóbbnál csábítóbb ajánlatait.
Igen könnyű tetten érni a közvagyon szándékos megkárosítóit, igaz, ehhez nem lenne elég hangoztatni az elszántságot, hanem lépni kellene, és természetesen felvállalni, hogy ebben a küzdelemben a becsületes, tisztességes kisemberek lesznek a kormányzat segítői, támogatói, nem pedig azok, akik úgy vélik, hogy kétes tisztaságú párttámogatásokkal, baráti kölcsönökkel, házépítésekkel, áron alul eladott telkekkel meg lehet vásárolni a büntetlenséget.
A Magyar Demokrata Fórum programja a következő kormányzati ciklusra három pillér megvalósítását tartja nélkülözhetetlennek: rend, tisztesség és gyarapodás. A Magyar Demokrata Fórum szilárdan meg van győződve arról, hogy a rend, a biztonság és a gyarapodás megvalósítása esetén az ország képes kilábolni a rettenetes káoszból és zűrzavarból, amelybe ma került, és abból az erkölcsi kátyúból is, ahol a becsület és a tisztesség elavult, idejétmúlt fogalmakként szerepelnek, és ahol felelős kormányzati pozíciót betöltő személy, a Miniszterelnöki Hivatal helyettes államtitkára felvetheti, hogy a kisebb súlyú bűncselekményekkel szerzett vagyonok esetén a közterhek utólagos megfizetésével amnesztiát lehetne adni az érintetteknek.
Igen tisztelt Országgyűlés! A gazdasági koordinációs bizottság vezetője, akinek a feladata többek között a feketegazdaság elleni küzdelem koordinálása, lehetőséget lát arra, hogy - a legsúlyosabb bűncselekményeket kivéve - az utólagos befizetéssel törvényesíteni lehessen törvénytelen módon szerzett vagyont.
Tisztelt Képviselőtársaim! Ez az a pont, ahol valóban meg kell szólalni, és a Magyar Demokrata Fórumnak jeleznie kell, hogy: nem! A törvénytelenül szerzett vagyont soha nem fogjuk elismerni. Mi a gyarapodás alatt csak a tisztességes és a jogszabályokba nem ütköző vagyongyarapodást értjük. Ez az ország soha nem süllyedhet az erkölcseiben olyan mélyre, hogy a bűnös úton szerzett jövedelem egy részének átengedésével az állam futni hagyja a bűnösöket. Kisebb vagy súlyosabb vagyoni bűncselekmények nincsenek, csak bűncselekmények. A közgondolkodásban soha nem erősödhet fel az a nézet, hogy megéri bűnözőnek lenni, mert az állam a jogtalan jövedelem egy része fejében futni hagyja a bűnösöket, és ezzel büntetlenséget lehet vásárolni.
Tisztelt Képviselőtársaim! A Magyar Demokrata Fórum nagyon hangosan kiáltja, hogy mindenki megértse: a tisztesség nem árucikk! A tisztesség nem eladó ebben az országban. A bűncselekmények elkövetőit fel kell deríteni, a bűnösöket meg kell büntetni, nem pedig osztozkodni az államnak a bűnösökkel a hasznon. Mi nem tudunk elfogadni semmilyen vagyoni közkegyelmi törvényt, és kérem tisztelt képviselőtársaimat - függetlenül a pártállásuktól, függetlenül az ideológiai hovatartozásuktól -, hogy együttesen a Magyar Demokrata Fórumhoz csatlakozva mondják ki: ez az Országgyűlés soha nem fog ilyen törvényt megszavazni.
Elnök Úr! Képviselőtársaim! Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki oldalon.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť