DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Hogyha egy kormánynak az értékelését végezzük, az nagyon sokféle metszet mentén elvégezhető. Én tulajdonképpen két elemét szeretném kiemelni a mostani kormány értékelésének, hiszen ez számos más aspektusban megtörténik az ellenzék részéről, mind napirend előtt, mind pedig a törvényhozás során. Hogyha meg akarunk ítélni egy kormányt, akkor ennek a megítélésére kiváló példa, hogy a saját maga által kiszabott tervet milyen módon hajtja végre: vagyis nem az ország jobbítására, vagy saját programjának a végrehajtására vonatkozóan, hanem egyszerűen a munkatervének a végrehajtása miképpen történik. És ezen belül is szűkebben a törvényhozással való kapcsolatra szeretném kihegyezni a mondandómat.
Amiről beszélni szeretnék, az a törvény-előkészítésnek a meglehetősen siralmas állása - nem az ellenzék véleménye, nem valamifajta külső szempont, hanem a kormány saját maga által benyújtott, korábbi javaslata szerint. A kormány ugyanis - mint ahogyan ezt a Házszabály megköveteli - minden félév előtt az előző félévben benyújtja, hogy mikorra milyen törvényjavaslatokat szeretne az Országgyűléssel megtárgyaltatni; és ehhez rendszerint mellékelni szokta, hogy az ennek alapanyagául szolgáló különböző törvényjavaslatok mikor kerülnek majd be a Ház elé. Ezzel kapcsolatban azt lehet mondani, hogy lényegében alig van olyan törvény, amit az eredeti terv szerint nyújtott be az Országgyűléshez a kormány. Különösen problémás ez ebben a félévben, amikor azt láthatjuk, hogy lényegében hetek óta az Országgyűlésnek nem igazán van napirendje; fontos témákat tárgyalunk, ugyanakkor nem azt, amit a kormány eredetileg szeretett volna, és nem igazán azokat, amelyek feltétlenül és mindenképpen sürgősen tárgyalandók.
Emellett csak a dolog különös pikantériája, hogy gyakran elhangzik az az érv, miszerint bizonyos ellenzéki vagy képviselői indítványokat azért nem lehet tárgyalni az Országgyűlésben, mert az elveszi az időt más, fontosabb javaslatoknak a tárgyalásától.
Éppen ezért én összeállítottam egy listát azzal kapcsolatban, hogy mely törvényeknek a benyújtása késett, illetőleg maradt el a kormány által előzetesen tervezettek szerint. Ez azért is fontos, hiszen abban az esetben, ahogyan az idő előrehalad, majd láthatjuk, hogy ezek majd torlódni fognak; hiszen a határidőknek a letelte után néhány hónappal tömegesen fognak bekerülni ezek a törvényjavaslatok a parlament elé, és a parlamentnek a munkaterheit jelentős mértékben meg fogják növelni. Ebben nem az a gond, hogy a parlament nem akarna dolgozni, hanem az az alapvető probléma, hogy ezt a munkát torlódva nem tudja elvégezni, csak kapkodva, és ennek az eredményei a rossz törvények.
Csak néhány példát - mindez a kormánynak az adatai és a parlamenti számítógépes rendszer által múlt héten rögzített adatok alapján: 1996 decemberre tervezte a kormány benyújtani az életüktől, szabadságuktól politikai okokból jogtalanul megfosztottak kárpótlásáról szóló törvényt: ezt február 20-án sikerült benyújtani; a munka törvénykönyvét szintén decemberre szerette volna benyújtani: ez március 14-ére sikerült; '97 januárra tervezte benyújtani a kormány a Magyar Könyvvizsgálói Kamaráról szóló törvényt: ezt végül is március végére nyújtotta be; a munkavédelemről szóló törvényt ugyanerre a hónapra, januárra: még mindig nincsen benyújtva; az egyéni vállalkozásokról szóló törvény nincsen benyújtva; a társadalombiztosítási csomaggal kapcsolatos törvényjavaslat nincs benyújtva - nyugdíjpénztárak és hasonlók; igaz, a korrektség kedvéért megjegyzem: itt jelezte a kormány, hogy az egyeztetésektől függően, de január már elég régen volt -; a vállalkozás keretében végzett személy- és vagyonvédelem, magánnyomozói tevékenység januárra ígérve - nincs benyújtva; a fegyveres biztonsági őrzésről szóló törvényjavaslat szintén januárra ígérve - nincsen.
A februárra tervezett javaslatok közül a vámjogról és -eljárásról tervezettet két hónapos késéssel, március végén nyújtották be. A szintén februárra tervezett, a külföldre utazásról, útlevélről szóló törvényjavaslat mind ez idáig nincsen benyújtva.
A márciusra tervezett benyújtások közül lényegében szintén jelentős csúszások vannak: az előbb itt több alkalommal megemlítették a képviselőtársaim az egészségügyről szóló törvényjavaslatot, amit márciusra tervezett benyújtani a kormány - mindez nincs benyújtva. A Magyar Köztársaság polgári törvénykönyve; a fogyasztóvédelemről szóló törvényjavaslat; a kulturális tárgyú örökségről szóló, közokiratokról szóló, menedékjogról szóló, ügyfélvédelmi alapról szóló törvényjavaslat - mindez márciusra ígértetett, és még mindig nincs benyújtva.
Mindezek után egy ellenzéki képviselőnek lényegében nem maradt más dolga, mint hogy a költői kérdést - hiszen nem az azonnali kérdések órájában vagyunk, és nehogy ezt félreértelmezze valaki - feltegye, hogy: mi folyik itt törvény-előkészítés címén? Mi folyik az Igazságügyi Minisztériumban, és mi folyik a kormány berkeiben? Köszönöm a figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť