DR. SZÁJER JÓZSEF

Full text search

DR. SZÁJER JÓZSEF
DR. SZÁJER JÓZSEF (Fidesz): Elnök Úr! Tisztelt Országgyűlés! Figyelmesen hallgattuk az államtitkár úr szavait, és az mindenesetre világos volt belőle, hogy a kormány hosszasan, már az év eleje óta keresi a konstrukciót a kompenzálásra vonatkozóan, és végre megtalálta, ez a konstrukció azonban jelenleg, ez idáig még nem működik, és nem vonatkozik két szférára, amelyet korábban képviselőtársaim említettek, a távfűtésre, illetőleg a gázszolgáltatásra.
Ennél sokkal rövidebb időbe tellett a kormánynak megtalálni azt a konstrukciót, amely viszont az áremelkedések logikáját tükrözi, vagyis lényegében miközben a kompenzációs rendszer még mindig nem működik, azonközben az árak folyamatosan, automatikusan, negyedévenként a megfelelő séma szerint emelkednek. Ebbe azt is bele lehet érteni, az is benne van ebben az árkalkulációban, hogy ebben a privatizált vállalatok privatizációs szerződéseiben kikötött 8 százalékos haszna is biztosítva van.
Ebből következően ha a kormány ilyen sokáig keresi a konstrukciót a kompenzálásra, és ez még nagyon sokáig eltart, akkor az a szociális bomba, amelyről Pusztai képviselőtársam beszélt, fel fog robbanni; ha ezek az alapítványok és a kompenzáció nem kezd el működni, abban az esetben ez fel fog robbanni. Szerintem akkor is fel fog robbanni - és ezt Pusztai Erzsébet hozzászólása alátámasztotta -, ha belép ez a kompenzáció, hiszen az ő számai elég világosak: ha 500 ezer emberrel számítjuk ki a kompenzáció mértékét, akkor ez évi 2 ezer forint, ez nem oldja meg azt a szociális problémát, ez nem kezeli azt a kérdést, amelyet ennek az alapítványnak, ennek a konstrukciónak igazából kezelnie kellene.
Arra sem kaptunk választ az államtitkár úrtól, hogy mi történik az áfa-bevételtöbblettel. Pusztai Erzsébet egy 6 milliárd forintos összeget említett itt az előbb, ebből 1 milliárdot csorgatnak vissza - ha ez az összeg még ennél kisebb is a tényleges adatok alapján, amit mi nem tudunk, hiszen erre nem kaptunk választ (Az elnök csengője megkocogtatásával jelzi az idő leteltét.), még akkor is meglehetősen kevés az az összeg, amit a kormány az alapítványba ennek a szociális problémának a kezelésére adni kíván. Köszönöm a figyelmet. (Taps az ellenzéki pártok soraiban.)
(10.20)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť