LÁNYI ZSOLT

Full text search

LÁNYI ZSOLT
LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Hölgyeim és Uraim! Ha néhány évvel ezelőtt körbeutaztuk Budapest peremterületét Érdtől Dunakesziig, akkor azt tapasztaltuk, hogy nagyon szépen megművelt, gondosan ápolt pár száz négyszögölön kicsi kertek, zártkertek működnek, kis fóliákkal, és ott termelés folyik. Igen kis termelés, amely a mezőgazdasági nagy termelés mellett természetesen elhanyagolható; de aki ott termelt, az általában meg tudta a családjának a zöldséget, a kis gyümölcsét termeszteni. Igen szép látvány volt - és ha most ugyanezt az utat újra megtesszük, akkor rájövünk, hogy ennek a sok ezer kiskertnek, zártkertnek nagyon nagy része dudvával van tele, gazos, elhanyagolt.
Vajon miért van ez? Azért, mert ezeket a kiskerteket általában kisnyugdíjasok, nem túl gazdag emberek művelték szeretettel és ezzel előállítottak, előteremtettek a családjuknak egy kis pótlást; hisz mindnyájan tudjuk, hogy Magyarországon a nyugdíjasok helyzete nem volt rózsás, és jelen pillanatban sem az.
Azonban a közlekedési díjak hatalmas emelkedése miatt, valamint azért, mert a nyugdíjas bérletek a kék buszra jók, de a sárgára nem, és ezeknek a külső területeknek nagyon sok részén megszűnt a kék buszjárat, bizony nem tudja megközelíteni a Budapesthez nagyon közel lévő kis telkét, hogy azt művelgethesse, mert egyszerűen nem tudja kifizetni a közlekedési költséget.
Csak egyetlenegy konkrét példa: Budapestről, a Kosztolányi térről Diósdig - amely pár kilométer a Kosztolányi tértől - egy normál jegy ára 100 forint, tehát oda vissza 200. A nyugdíjas - mivel még nincs 70 éves - 50 százalékos kedvezményt élvezhet, ami azt jelenti, hogy 100 forintba kerül neki oda-vissza az út. De ő - mivel többen felkerestek ez ügyben, és kérték a segítségem, hogy a képviselőkhöz és az illetékesekhez forduljak ez ügyben - 20 nap szokott kimenni egy hónapban általában, hogy rendbe tartsa a kiskertjét. Ezt ő nem tudja fedezni, és egyszerűen nem tud kimenni a kiskertbe.
Kérem képviselőtársaim segítséget, az illetékeseket - ez alatt értem az önkormányzatokat, a szállítóvállalatokat, a Volánt, a közlekedési miniszter urat -, hogy valami megoldást találjunk.
Javaslatom is volna. Én kimentem a Kosztolányi Dezső térre, reggel jön a busz Diósdról: tele van, mert jönnek Budapestre dolgozni az emberek; megfordul, és visszamegy egy-két utassal. A Volánbusznak úgy is vissza kell mennie, tehát valami kedvezményt és lehetőséget jóindulattal, nem nagy költséggel el lehet érni. Például, ha az önkormányzat igazolja, hogy megművelt kiskertje van valamely állampolgárnak, aki nyugdíjas, ott közlekedési kedvezményt nyújtson - a teljes viteldíjnak a 20 vagy 10 vagy 25 százalékát -, és akkor ezek a kiskertek megint szépek lesznek, megint elfoglaltságot jelentenek a nyugdíjasoknak, azok szeretettel fogják ezt művelni, a családjuknak lehetőségük lesz, hogy gyümölcshöz és zöldséghez jussanak. Ezzel is tudunk segíteni a nyugdíjasainkon, nem kerül pénzbe, nem nagy dolog, kis szervezés, odafigyelés kérdése.
Ezért kérem a tisztelt Képviselőház segítségét. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť