DR. TORGYÁN JÓZSEF

Full text search

DR. TORGYÁN JÓZSEF
DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! Amint az ismeretes, a MÁV Rt. gazdálkodásának átvilágítására vizsgálóbizottság felállítását indítványoztam. Miután kellő számú aláírást becsatoltam, a vizsgálóbizottságot fel kell állítani.
Két módosító indítvány érkezett az ügyben. Az egyiket Vancsik Zoltán képviselő úr terjesztette elő, a másikat pedig a gazdasági bizottság. Mindkét módosító indítványra azt kell mondjam, hogy megítélésem szerint formai és tartalmi okokból mind a kettőt el kell utasítani.
Formai okokból azért kell elutasítani Vancsik Zoltán képviselőtársunk előterjesztését, mert az noha a formai követelményeknek megfelel, de nem kapta meg a bizottsági egyharmad támogatást sem, ugyanakkor nem kérte a frakció ennek a módosító indítványnak a tárgyalását. A gazdasági bizottság indítványát formai okból azért kell elutasítani, mert nem házszabályszerűen terjesztették elő, ugyanis a Házszabály 94. §-ának (4) bekezdése érdekében a módosító javaslatokat indokolni kell. Ez a javaslat nincs indokolva, mindenütt a korábbi javaslatra utal, amely végül is elvezet a gazdasági bizottság tárgyalásáig, de nem lehet tudni, hogy annak mely része vagy miként tartozna ide. Ilyen körülmények között tehát formai okokból ezek az indítványok elutasítandók.
Ami most már a módosító javaslatok érdemi részét illeti, a módosító javaslatok azt a helyzetet szeretnék elérni, hogy a Házszabály 36. § 4. pontjából a második mondat maradjon el, ugyanis a szóban forgó házszabályi rendelkezés azt mondja ki, hogy a vizsgálóbizottságot a 33. § rendelkezései szerint kell megalakítani. Ez a házbizottságon létrehozandó bizottságot jelenti. A Házszabály következő mondata pedig úgy hangzik, hogy a kormány vagy bármely kormányzati szerv, továbbá valamely minisztérium tevékenységét vizsgáló bizottság elnöke az érintett kormány ellenzékéhez tartozó képviselő. Tulajdonképpen Vancsik képviselő úr és a gazdasági bizottság indítványa is ezt a mondatot a jelen esetben elhagyni kívánja, tehát hogy a házbizottságon a kormányzó többség tudja a bizottság elnökét jelölni.
A mi álláspontunk pedig az, hogy a MÁV Rt. esetében egy olyan egyszemélyes részvénytársaságról van szó, amely hatalmas állami költségvetési összegekkel működik, így a médiák híradása szerint 1996-ban hétmilliárd forinttal lépték túl a gazdálkodási keretet, amelyből hárommilliárd forint egyértelműen egyes vezetőknek felróható okból történik.
Formailag igaz, hogy ez nem állami vállalat, illetőleg nem minisztériumi vagy kormányzati szervnek tekinthető vállalat, a mi megítélésünk szerint azonban állami vállalat, mégis azzal azonos megítélés alá eső vállalatnak fogható fel, ezért a megítélésünk szerint nagy hiba lenne, ha ebben az esetben a kormánytöbbség adná a bizottság elnökét. Gyakorlatilag egy olyan helyzet keletkezne, amikor az általános házszabályi rendelkezések, illetőleg a Ház eddigi gyakorlata kerülne megváltoztatásra.
Ezért tisztelettel azt javaslom önöknek, hogy ne fogadják el a módosító indítványt - hiszen az egy nagyon fontos elvnek a megváltoztatását jelentené -, hogy az ilyen jelentős költségvetési összegeket érintő kérdésben felálló vizsgálóbizottság esetében a kormányzó pártok ellenzéke adja a vizsgálóbizottság elnökét. Köszönöm a türelmüket.
(18.50)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť