BAUER TAMÁS

Full text search

BAUER TAMÁS
BAUER TAMÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselőtársaim! A magunk részéről úgy ítéljük meg, hogy a Magyar Köztársaság Alkotmánybírósága a magyar demokrácia alapvető fontosságú intézménye. Úgy ítéljük meg, hogy egyike azoknak az új demokratikus intézményeknek, amelyek a magyar demokráciát szilárddá, stabillá teszik. Utoljára ma voltam ott én is, az Alkotmánybíróság eredményhirdetésén, és magam is láttam - sajnálattal -, hogy a tizenegy alkotmánybírói szék közül kettő ma is üresen állt. Azt gondolom, az Országgyűlés alkotmányos kötelezettsége az, hogy a két alkotmánybírót megválassza. Ez az egész Országgyűlés együttes felelőssége.
Alkotmányunk és Házszabályunk azt írja elő, hogy az alkotmánybírókat, valamint a Legfelsőbb Bíróság elnökét, az Állami Számvevőszék elnökét az Országgyűlés titkos szavazással - valamennyi képviselő titkos szavazásával - válassza meg, és ezzel is kifejezi azt, hogy ezen intézmények vezetőinek különösen széles körű bizalmat kell élvezniük az országgyűlési képviselők körében. Nyilvánvaló ezért, hogy aki jelöl, aki jelöltet állít - és ez vagy a köztársasági elnök vagy az Országgyűlés által kiküldött jelölőbizottság -, annak az az alkotmányos kötelessége, hogy olyan jelölteket keressen, akik esetében számítani lehet arra, hogy élvezik azt a széles körű bizalmat, amit az alkotmány ennél a választásnál előír. Úgy ítéljük meg tehát, hogy súlyosan veszélyezteti a Magyar Köztársaság alkotmányos működését, aki akadályozza azt, hogy ilyen jelölés jöjjön létre.
Emlékeztetni kívánom az Országgyűlést arra, hogy az előző ciklus utolsó idejében egy meglevő, létrehozott alkotmányos intézmény, az országgyűlési biztosok működése el sem tudott kezdődni azért, mert az akkori Országgyűlésben nem volt meg a kétharmados többség, és nem választották meg azokat a jelölteket, akiket akkor a köztársasági elnök valamennyi frakcióval egyeztetve jelölt. Nem emlékszem, hogy akkor bárki azok közül, aki most másodszor is kivonul, akár csak napirend előtt szóvá tette volna ezt; mindenki tudomásul vette, hogy sajnos nem volt meg ez a nagyon széles körű bizalom; és hosszú idő elteltével már ennek az Országgyűlésnek a működése alatt a köztársasági elnök új jelölteket állított, mert tudomásul vette, hogy az eredeti jelöltek nem élvezték ezt a széles körű bizalmat. Valamennyiünk kötelessége, hogy ezeket a funkciókat betöltsük.
Mi szabaddemokraták, valamennyien fontosnak tartjuk, hogy az alkotmányos demokrácia szilárdsága érdekében ez a probléma megoldódjék. Ennek a problémának a megoldása azonban csak akkor képzelhető el, ha az alkotmány szerint működő jelölőbizottság olyan jelöltet, illetve most már jelölteket állít - hiszen két hely üres -, akik személyét illetően a parlamenti frakciók garantálni tudják azok megválasztását. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť