DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA

Full text search

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA
DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Elnök Asszony! Tisztelt Országgyűlés! Kedves Képviselőtársaim! Először is a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója nevében szeretném kifejezni köszönetünket a bizottság valamennyi tagjának azért a lelkiismeretes, nagyon alapos munkáért, amit elvégeztek. Örömömet szeretném kifejezni afelett is, hogy az előttünk lévő, most tárgyalt jelentés konszenzussal, egyhangúlag lett elfogadva a bizottságban.
Rontja az örömömet egy kicsit mindaz, amit a miniszter úr expozéjában elmondott, hogy módosítani kívánják a határozati javaslatot. Én el tudom fogadni - ismerem azt a közmondást, hogy jobb később, mint soha -, de azt gondolom, most egy kicsit korán van, hisz előttünk állnak, a magyar parlament előtt állnak azok a döntések, amelyek az egész társadalombiztosítás, valamint az önkormányzatok sorsát el fogják dönteni - talán jó lett volna, hogyha most ezt a konszenzust nem bíráljuk itt felül, és nem próbáljuk megváltoztatni módosító indítványokkal, illetve átalakítani a bizottság által elénk letett javaslatot; különös tekintettel arra, és ezért örülök a konszenzusnak, hogy ez a jelentés igen súlyos gondokat, problémákat hozott felszínre, fogalmazott meg: mind a törvényi, jogi szabályozás hiányosságát, amely nekünk, parlamenti képviselőknek és a kormánynak lett címezve, valamint az önkormányzat felé szóló gondokról, a vagyongazdálkodásról, a rossz szerződéskötésekről - és nem sorolom tovább, azt hiszem, mindenki ismeri a bizottság jelentését.
Örülök neki, hogy a miniszter úr elismerte a kormány felelősségét, örülök, hogy az önkormányzat elfogadta a feléje címzett gondokat, problémákat, súlyos mulasztásokat és hibákat.
Azt gondolom, hogy ez a bizottság nem lépett túl a reális mozgáskörén, nem dönthetett olyan kérdésekben, amelyekben nekünk nagyon gyorsan - a jelentés március 15-i határidőt javasol - kell majd itt eldöntenünk, hogy milyen önkormányzati változtatás szolgálja majd az elkövetkezendő években a biztosítottak érdekeit. Azt gondolom, a magyar parlamentnek ugyanakkor el kell ismernie a felelősségét az önkormányzat által elkövetett hibákért; ugyanakkor azt is gondolom, hogy a jelentésben megfogalmazott javaslatok nyomán megindulhat egy nagyon pozitív fejlődés.
Ezért a Kereszténydemokrata Néppárt frakciója javasolja a parlamentnek - miközben ő maga is támogatja ezt az elfogadott jelentést -, hogy változtatás nélkül döntsön most róla a Ház, és március 15-ig, amikor a társadalombiztosítás és az önkormányzat sorsa változtatását el fogjuk majd itt dönteni, és azt gondolom, hogy a parlamentben kellene elkezdeni ezeket a vitákat, és nem hosszú hónapokig - a mai Népszavában már olvashattuk a kormányzati elképzeléseket, hogy milyen önkormányzatot szeretnének májusban, nem választással, hanem delegálással, képviselőtársnőm a Szabad Demokraták Szövetsége frakciója nevében szólt arról, hogy ezt tudnák ők is támogatni -, hanem nagyon gyorsan. Mi tehát várjuk, hogy a kormány minél gyorsabban terjessze ezeket az elképzeléseit a parlament elé, és akkor döntsünk majd ezekről a kérdésekről!
Kérem, hogy támogassuk - változtatás nélkül - a határozati javaslatot.
Köszönöm szépen. (Taps a jobb oldalon.)
(Az elnöki széket dr. Füzessy Tibor, az Országgyűlés alelnöke foglalja el.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť