PÁLFY ISTVÁN

Full text search

PÁLFY ISTVÁN
PÁLFY ISTVÁN (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselőtársaim! Miniszter Úr! Az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényjavaslattal kapcsolatos és általam ismert vélemények egyik fontos mozzanatának tartom annak megfogalmazását, hogy korszerű, a nemzetközi szabályozással összhangban lévő törvény megszületése van folyamatban. A javaslat olyan jogbiztonságot nyújtó, az emberi környezet épített részével komplexen foglalkozó szabályozást céloz meg, amely a természeti környezettel összehangolt szemlélet megjelenítését és gyakorlatának törvénybe foglalását teremtheti meg.
A téma fontosságát aláhúzza az, a már mások által is megfogalmazott vélemény, miszerint az építésügy szabályozása több évtizede lényegében változatlan, és a sokak által részleteiben is ismert, sokszor a közvélemény által is nagy figyelemmel kísért építésügyi viták jelentős részének elhúzódását, megoldatlanságát jelentette és jelenti pillanatnyilag is.
Az elmúlt időszak jellemző sajátossága volt, hogy a természetes és így feltétlenül szükséges kapcsolat a jogalkotói ténykedés és az alkalmazás között nyomokban is nehezen volt fellelhető. Így rendkívül fontos az a tény, hogy nem felülvizsgáljuk, módosítjuk a több mint 30 éves építési törvényt, hanem szemléletében és - bízom benne - gyakorlatában is újat alkot a tisztelt Ház.
A törvényjavaslatban felismerhető az a szemléleti áttörés - és ez megfogalmazódott a miniszteri expozéban is -, miszerint az emberi környezet egységes egész, és az építés ügye a környezettől nem választható el. A gondolat a jövőbe is mutat, de fontos, hogy jelent formáló gyakorlattá válhat, és így feltétlenül támogatandó. A természeti és az épített környezet elemeinek egymásra és az emberre, az emberi életre való hatása tagadhatatlan, hiszen naponta szembesülünk vele. Ezért minden olyan tevékenység, így az építés is, amely változást okoz a környezetben, nagy felelősség. Nem kisebb e tevékenység szabályozásának felelőssége sem. Ezt a felelősséget a törvényalkotó vállalja fel, és úgy gondolom, hogy e törvényjavaslat elfogadásával nem járunk el gondatlanul, felelőtlenül. A jelenlegi gyakorlat ugyanis már kárt okoz. Az építési fegyelem laza, az ellenőrzés alig vagy nem is működik, és jelen van a szankcionálás hatástalanságának ténye is.
Tisztelt Ház! A tárgyalt törvényjavaslat az építés folyamatát dicséretes módon összefüggő egészként kezeli. Olyan új követelményrendszert fogalmaz meg, amely kiállja az összehasonlítást az uniós országok gyakorlatával. Ez rendkívül fontos dolog.
Természetesen a törvénykezés, a törvényalkotás nem lesz elég. Az új törvény nem hoz majd azonnal gyökeres változást. Ahhoz a közigazgatási szemlélet változása is kell, amely magával hozhatja az állampolgári magatartás pozitív változását is.
Tisztelt Képviselőtársaim! A továbbiakban néhány, a napi gyakorlatból táplálkozó, a törvényjavaslathoz kapcsolódó kérdésre, véleményre hívom fel szíves figyelmüket, ajánlva azok megfontolását a módosító javaslatok tárgyalásához is.
Természetesnek tartom, hogy abban a körben, ahol tájékozódtam - az önkormányzati szakemberekről van szó -, azok a törvényi mozzanatok váltják ki a legélénkebb érdeklődést és véleménynyilvánítási igényt, amelyek a konkrét napi ügyintézésre, a gyakorlatra lesznek pozitív vagy negatív hatással. Természetesen a részletekbe menő felsorolás nem lehet az általános vita tárgya, de néhány dologra utalnom kell.
Az egyik ilyen kérdés a törvényjavaslat fogalomalkotása, ami összességében jó és helyeselhető. Helyenként azonban a definíciók nem eléggé elhatároltak, alkalmasint hiányosak. Például a közterület fogalomkörből kimarad a terek vagy az útnak, a térnek nem minősülő más közterületek - magánút, övezet, telekcsoport - meghatározása.
Továbbá gondosabban kellene kezelni az építésfelügyelet és az építésrendészet feladatköreit is. E vonatkozásban ugyanis az építés alatt álló és a kész épület is - mint egész - minőségellenőrzése nagy fontossággal bír, hiszen jó anyagokból is lehet rosszat építeni.
Megemlítem, hogy a törvényjavaslat az építésfelügyeletet a javaslatban megfogalmazott szabályok szerint teszi például a fővárosi önkormányzat feladatává, de a szabályok nem kerültek beépítésre.
Az építésrendészetnek a gyakorlati szakemberek véleménye szerint magában kell foglalnia a folyamatban lévő építkezések ellenőrzését, az engedély nélküli építkezések leállítását és a szankcionálást is. Több uniós országban működik az úgynevezett Baupolizei, amely már a kitűzést is ellenőrzi, és csak ezután kezdődhet el az építkezés. Jelenleg a szabálytalanul építkezőnek van módja jó partnerre lelni a tervezőben, és a hitelező pénzintézetek sem mindig járnak el kellő szigorral az engedélyek meglétének vizsgálatában. Igaz persze az is, hogy egy rossz indulatú szomszéd az illetékfizetést felvállalva hosszú évekig akadályozhatja az egyébként szabályoknak megfelelő építtetőt szándéka megvalósításában. Gyorsabb államigazgatási eljárásra van tehát szükség, így az engedélyezéshez rendelkezésre álló idő növelése nem biztos, hogy jó megoldás.
Önkormányzati szakemberek aggályosnak tartják a törvényjavaslatban burkoltan megjelenő és az indoklásban kifejtésre kerülő elképzelést, miszerint az építési jogosultság nem vizsgálandó az építési engedély kiadása során. Igaz, az építési engedély műszaki jogosítvány és polgári jogi igényt nem dönt el. Mégis az a szűrő, amit a vizsgálat jelenthet, szükséges, mert az építés megkezdése és befejezése után kiderülő jogosulatlanság a jogsérelem megszüntetését hosszú és nehéz bírósági útra terelheti. Így attól lehet tartani, hogy a jogosulatlanul építtetők száma megnövekszik.
Sokan úgy ítélik meg, fontos biztosítani a törvényjavaslat 61. §-ához kötve a bontási vagy átalakítási határozatok hatékonyabb érvényesítési módját. Nagyon fontos kérdés - és a kamaráknak ebben szerepe lehet - a tervező, a kivitelező, műszaki vezető felelősségének törvényi deklarálása mellett az adminisztratív intézkedést is biztosítani, akár a jogosultság megvonásával is.
Tisztelt Ház! Mondandómat összefoglalva hangsúlyozom: megítélésünk szerint a T/2599. számon benyújtott, az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvényjavaslat olyan szabályozást vázol fel, amely alkalmas az elvárásoknak való megfelelésre. Átveszi az Európai Unió direktíváiban megfogalmazott lényeges követelményeket, számol a kamarák jövőbeni hatékony működésével. Leírja a legfontosabb közérdekű tennivalókat, tartalmazza az általános szakmagyakorlási előírásokat. Benne foglaltatik a hatósági rendszer működőképes eljárási és intézményrendszerére vonatkozó elképzelés.
Elfogadását munkacsoportunk azért ajánlja, mert hosszú távon társadalmi érdekeinket fogja szolgálni, természetesen akkor, ha vele szinkronban azok a rendeletek, jogszabályok is megszületnek, amelyeket egyébként a törvényjavaslat felsorol.
Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť