DR. JESZENSZKY GÉZA

Full text search

DR. JESZENSZKY GÉZA
DR. JESZENSZKY GÉZA (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselő Úr! Nagy örömmel hallgattam, és azt hiszem, nemcsak én, hanem mindenki, aki ebben a Házban helyet foglal, és aki hallgatja ezt a közvetítést vagy olvassa ezt a beszédet, mert végre a kormány is észreveszi azt, hogy sajnos, akármilyen egy szerződés, ha vannak is benne ígéretes pontok, ha a politikai akarat hiányzik - márpedig ezt sokan előre jeleztük, hogy félő, hogy hiányozni fog -, akkor az üres szavak, az ígéretek semmit sem érnek. Nem hiszem azt, hogy most itt tudjuk a kérdést megoldani, de az, hogy erről beszélni kell, napirendre kell tűzni, ezt nagyon sokan régóta szorgalmazzuk. Reméljük, hogy a kormánykoalíció egy tagjának a fellépésére - és ahogy valóban az elmúlt héten már miniszter úr is nyilatkozott - ebben a kérdésben a kormány végre nem a hallgatás politikáját fogja képviselni.
Talán érdemes azért a szlovák néphez is fordulni innen, a parlamentből is, hiszen éppen az a Comenius, aki a pozsonyi egyetem névadója Komensky néven, fogalmazta meg Európában először egy kitűnő könyvben, hogy az oktatás nyelve az anyanyelv legyen, hogy az anyanyelven lehet a legjobban tanulni, és éppen ennek az országnak a fővárosában a Komensky-féle egyetem néhány diákja is képviseli ezt a lehetetlen politikát. Én azonban nagyon remélem azt, hogy - amint látható - ez a politika elszigetelődik. Ez a politika, a türelmetlenség politikája megbukott Romániában, ez a politika Belgrádban is inog, és külön örömmel látjuk azt, hogy úgy tűnik, a belgrádi ellenzék és a vajdasági magyar politikusok is képesek szót érteni.
Nagyon fontos az, hogy a világ és Európa a szlovák politika eddigi bírálatához tegye hozzá a kisebbségi politika bírálatát, határozottabban, mint eddig, és ezért köszönöm képviselő úr felszólalását. Köszönöm figyelmüket. (Taps.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť