DR. SZEKERES IMRE

Full text search

DR. SZEKERES IMRE
DR. SZEKERES IMRE (MSZP): Tisztelt Képviselőtársaim! Azt hiszem, hogy amikor 1994-ben az ország és ez az Országgyűlés egy új kormányzati időszakot kezdett, nagyon sok elvárás, nagyon sok jó szándék, nagyon sok tenni akarás jellemzett mindenkit. Valahogy úgy képzeltük el mi magunk is, hogy elég lesz jót akarnunk, és a körülményeken úrrá is tudunk lenni. (Zaj a jobb oldalon.) És volt egy álmunk is, egy olyan álmunk, hogy egy olyan ellenzék lesz a Magyar Országgyűlésben (Zaj a jobb oldalon.), amilyen mi voltunk 1990 és '94 között. (Derültség, zaj, közbeszólás a jobb oldalon.) Ez egy illúziónak bizonyult. És lehet fogalmazni durva hangnemben, mint Torgyán József tette, vagy konszolidáltan, mint Pokorni Zoltán. (Dr. Torgyán József: Nem érted a szellemességet. - Derültség a jobb oldalon.) Azt gondolom, hogy ebből a szempontból mindegy.
Azért mindegy, mert a Magyar Köztársaság miniszterelnöke, amikor tárgyszerűen arról szólt, hogy az ország milyen nehéz úton ment keresztül, s arról szólt, hogy még milyen gondok és problémák vannak, s ezen hogy akarunk úrrá lenni, ezt ténybelileg egyetlenegy mondatával sem cáfolták az eddig felszólalók. (Zaj a jobb oldalon.) Mert nem tekinthetem ténybeli cáfolatnak annak az önmagát látnoknak nevező politikusnak a szavait, akinek még eddig egyetlenegy találata sem volt a két és fél év során, és most sem tudta cáfolni azokat a számokat, amelyeket a miniszterelnök mondott. S azt sem tekinthetem ténybeli cáfolatnak, hogy valaki a járadékot a járulékkal összekeveri: a járulékot ugyanis fizetik, a járadékot kapják. És azt sem tekinthetem ténybeli cáfolatnak, ami elhangzott az 1 százalékos személyi jövedelemadóról, hiszen ezt a Magyar Országgyűlés, kétségtelen kormánypárti többsége döntötte el, és nem a Magyar Köztársaság kormánya, mert ez a mi felelősségünk volt. És azt sem tekinthetem ténybeli cáfolatnak, hogy 30-40 javaslatot tett egy ellenzéki párt, mert aki ezeket a javaslatokat olvasta, az csak arra gondolhatott: te jó isten, csak nehogy megvalósuljon belőlük valami! Úgy gondolom tehát, ténybeli javaslatok nem hangzottak el, és ténybeli cáfolatok sem hangzottak el.
Mi az oka annak akkor tehát, hogy egy félúton, egy kormányzás közben lévő országban, ahol a kormány számot vet a valóban nehéz helyzettel, és kiutat próbál keresni, ehhez igazából az ellenzék oldaláról nem érdemi vitákban, nem szakmai vélemények ütköztetésében, nem álláspontok egymásnak feszülésében politizálunk, hanem egymás mellett politizálunk el?
(16.00)
Valószínű az az oka - és önkritikusan kell hogy kezdjem a mi részünkről -, hogy talán túlságosan jóhiszeműek vagyunk, talán túlságosan engedünk annak a hitünknek, amely feltételezi a másikban a jó szándékot. Talán túlságosan úgy gondoljuk, hogy az ország vagy a nemzet érdeke, amelyet mi elsődlegesnek tekintünk, minden előtt való, és nem a politikai hatalom megtartása vagy megszerzése a fő cél. Úgy látszik, ebben tévedünk.
Vajon mi az oka annak, hogy az ellenzék is így politizál? Elképzelhető - és ez a legvalószínűbb -, hogy igazából látva azokat a komoly gondokat és problémákat, amelyekben ez az ország él, érzékeli, hogy talán hosszú évek óta először van esély arra, hogy önmagunk változtassunk a sorsunkon, és tényleg kiegyensúlyozott, nyugodt és higgadt körülmények között az ország körülményei, helyzete, az emberek élete megváltozzon - és ezzel szemben nem tud semmit állítani, csak a vádaskodást és az indulatkeltést.
Abban bízom, hogy mindenkinek tanulsággal szolgálnak azok a történések, amelyek körülvesznek bennünket, és abban bízom, hogy valóban érdemi vitákra kerülhet sor még ebben a Házban. De bárhogy is történik, számunkra - a Magyar Szocialista Párt számára, az országgyűlési képviselőcsoport számára - csak egy és egy fontos szempont van: minden, amit csinálunk, minden, amit teszünk, minden, amire szavazunk, az a nemzet érdekét szolgálja legjobb lelkiismeretünk szerint; és a választópolgárok majd dönteni fognak 1998-ban, hogy így tettünk-e vagy sem. (Zaj, közbeszólások az ellenzéki padsorokból.) Köszönöm szépen. (Taps a kormányzó pártok soraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť