AKAR LÁSZLÓ

Full text search

AKAR LÁSZLÓ
AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselő Úr! Mindenekelőtt szeretném egyértelművé tenni, hogy itt nem az MBFB konszolidálásáról van szó, hanem arról, hogy a bankok minősített nagyon rossz követeléseinek egy bizonyos csoportja került az MBFB-hez. 1995 elejétől pontosabban azok a követelések jutottak adásvétel útján hozzá, melyek az 1992-es hitelkonszolidáció során kivásárlásra kerültek a bankoktól, s melyek 1994 végén még fennálltak a vevők törlesztése, a követelések eladása, illetve az MBFB Rt.-be történt apportálást követően.
Az MBFB Rt.-nek történt eladást még nem lehet véglegesen értékelni. Képviselő úr helyesen tudja, hogy az rt.-nek joga van az 1996. december 31-én még fennálló követeléseket leírni. A leírás azonban pusztán könyveléstechnikai kérdés, ami azt jelenti, hogy azokat a követeléseket, amelyek várhatóan nem érvényesíthetők, kivezetik az eszközök közül. Ez azonban nem jár azzal, hogy a követeléseket már nem is tartják nyilván, mivel azokat továbbra is kimutatják a nullás állományban, azaz egyfajta technikai számlán, és a továbbiakban is megkísérlik behajtani.
Ami azonban a költségvetés számára fontos és a kérdés lényegét jelenti, az az, hogy a leírással az MBFB Rt. bevételből történő elszámolási kötelezettsége nem szűnik meg, az ugyanis mindaddig fennáll, amíg a követelésekből bármiféle bevétel keletkezik. A követelések érvényesítéséből származó bevételen az elismerhető költségek levonása után a bank és a költségvetés 35-65 százalék arányban osztozik, így az MBFB Rt. részére eladott követelésből 1995-ben és 1996-ban a költségvetésbe 959 millió forint folyt be, a banknál pedig 516 millió forint maradt. A követelések leírhatóságának vizsgálata egyébként jelenleg folyik, ami nem csekély munka, mivel mintegy kétezer darab követelést kell egyenként elemezni ahhoz, hogy eldönthető legyen, melyik az a követelés, melyből várhatóan már nem származik bevétel.
Kérem válaszom szíves tudomásulvételét.

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť