DR. TOLLER LÁSZLÓ

Full text search

DR. TOLLER LÁSZLÓ
DR. TOLLER LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Képviselőtársaim! El kell döntetnünk, hogy miről beszélünk, mert van a magyar villamosenergia-ipar, ezen belül van a termelő és a szolgáltató. A szolgáltató privatizációja történt meg, a termelők privatizációja pedig - nem mondom, hogy örülünk neki, de Csépe Béla képviselőtársaim szándékainak teljesen megfelelően - jelenleg áll.
Ennek az állásnak pedig az az oka, hogy igazán érvényes pályázatok a kiírt tenderekre nem érkeznek, mert vagy úgy dönt a külföldi befektető, hogy nagyon olcsón kívánja elvinni a fejlesztés miatt az erőműveket, vagy pedig azt mondja, hogy drágán megveszi, de a fejlesztésben olyan határidőket kér, amelyeket maga a rendszer nem fog elbírni. Ez annyit jelent, hogy nem fog fejleszteni, tehát a villamos energia továbbra is drága lesz azért, mert döntően ezek az erőművek a széntermelésű erőművek kategóriájába tartoznak - mint a múlt héten is elmondtam egy napirend előttinél - és ezek a széntermelésű erőművek viszonylag vagy igen drágán tudják előállítani azt az áramot, amelyet, mondjuk, az atomenergia-ipar, illetve Paks durván hatodáron állít elő ma Magyarországon.
(8.50)
Tehát amennyiben mi a fejlesztés irányairól dönteni kívánunk - és a parlament akarja ezt eldönteni egyes képviselőtársaim szándékai szerint -, akkor figyelembe kell vennünk azt, hogy milyen kedvezményeket tudunk adni, vagy milyen lehetőséget tudunk adni a külföldi befektetőnek ahhoz, hogy fejlesszen is és az árakban is viszonylag mértéktartó legyen, hiszen a fejlesztést, akármilyen amortizáció is van, valahol egyszer az árakba be kell neki építeni.
Én úgy gondolom, hogy komplexebb ez a probléma, mint napirend előtt vitatkozni ezen a kérdésen, de az teljesen egyértelmű, hogy az ország érdeke és a befektető érdekei között, ha nincs is áthidalhatatlan ellentét, de ellentét tapasztalható. Ezt kell nekünk együtt feloldani. Köszönöm. (Taps az MSZP padsoraiban.)

 

 

Noviny Arcanum
Noviny Arcanum

Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť

Arcanum logo

Arcanum Adatbázis Kiadó, popredný poskytovateľ obsahu v Maďarsku, začal svoju činnosť 1. januára 1989. Spoločnosť sa zaoberá hromadnou digitalizáciou kultúrneho obsahu, jeho triedením do databáz a publikovaním.

O nás Kontakt Tlačové správy

Languages







Noviny Arcanum

Noviny Arcanum
Zaujíma Vás, čo o tejto téme písali noviny za posledných 250 rokov?

Zobraziť